I Britanija će do 2040. zabraniti vozila s dizelskim i benzinskim motorima

Istrian Wildlife Resort uključuje Marine World i Kanegra Resort
Istrian Wildlife Resort uključuje Marine World i Kanegra Resort

Velika Britanija će do 2040. zabraniti prodaju novih vozila s benzinskim i dizel motorima u sklopu plana da se takva vozila u potpunosti uklone iz prometa deset godina nakon toga te da zemlja postane ugljično neutralna, izjavio je u srijedu britanski minsitar zaštite okoliša Michael Gove.

"Članovi konzervativne strane obećali su da će do 2050. zajamčiti uklanjanje iz prometa vozila na benzin i dizel. Danas potvrđujemo da će se to realizirati do 2040.", kazao je Gove za BBC.

Dodao je da će vlada uskoro osigurati svotu od 200 milijuna funta mjesnim vlastima kako bi se proveo obećani plan i program.

Na taj će se način pridonijeti smanjenju emisije štetnih plinova dizelaša. Spomenuta svota dio je paketa vrijednog tri milijarde funta namijenjenog poboljšanju kvalitete zraka. Vlada će kasnije predstaviti i strategiju koja se odnosi na čist zrak te poduprijeti korištenje električnih automobila.

Aktivisti ove mjere smatraju obećavajućima, no žele više detalja. Oni su tražili "zone čistog zraka" koje bi financirala vlada, kao i naplatu ulaska vozilima koja su najveći zagađivači, u dijelove s najvećom zagađenosti zraka.

Nakon pravne bitke donesena je odluka da vlada iznese nove planove o borbi protiv nedopuštene razine štetnih plinova. Sud se složio s aktivistima i priznao da ranije doneseni planovi nisu bili dovoljni kako bi se ispoštovale granice koje se odnose na zagađenje.

Sličnu je odluku početkom srpnja donijela i francuska vlada. Francuski predsjednik Emmanuel Macon kazao je da se na taj način želi potaknuti primjena sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz dogovora postignutog u glavnome francuskom gradu 2015.

"Čekamo da vidimo kako će ti ciljevi biti postignuti", rekao je nakon objave francuskih vlasti jedan od aktivista Greenpeacea.

"Cilj da se okonča prodaja vozila na benzin i dizel do 2040. odašilje snažan signal, no uistinu bismo rado vidjeli koji su prvi koraci kako se ta ambicija ne bi pretvorila u razočaranje", dodao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter