I Branka Benčić izlaže o trigonu

Dizalice će biti osvijetljene sa 46 reflektora
Dizalice će biti osvijetljene sa 46 reflektora

U okviru međunarodne izložbe "trigon 67 / 17 - perspektive" u Grazu od 23. rujna do 23. studenog, kojom se obilježava 50-ta godišnjica izložbe "trigon 67", Künstlerhaus - Halle für Kunst & Medien iz Graza i vodnjanska Apoteka - Prostor za suvremenu umjetnost, uz partnere Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Trieste Contemporanea organiziraju međunarodni 'putujući' simpozij u Zagrebu, Trstu i Grazu

Simpozij je osmišljen da promišlja o nasljeđu, utjecajima, umjetničkim, kustoskim i institucionalnim praksama iz razdoblja i prostora trigona, te njihovim odjecima danas.

Bijenale "trigon" pokrenuto u Grazu 1963. godine okupljalo je umjetnike iz tri države i desetljećima je, do gašenja 1993. godine, predstavljalo platformu za širu umjetničku razmjenu između bivše Jugoslavije, Italije, Austrije i drugih zemalja. Tako je "trigon 67" bio jedna od središnjih izložbi, a okupio je 15 danas značajnih umjetnika, koji su razmatrali suvremenu arhitektonsku problematiku i percepciju prostora.

Tijekom studenog, u tri istaknute umjetničke institucije u regiji trigona, istraživači, kustosi i kritičari analizirat će i osvrnuti se na "trigon 67", aktualnu izložbu te širi kontekst "trigona", njegovu povijest i utjecaj na suvremenu umjetnost u Austriji, Italiji i bivšoj Jugoslaviji.

Simpozij počinje sutra od 16 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, čije zbirke sadrže neke od radova umjetnika koji su se predstavili na izložbama "trigona". Usporedo sa simpozijem, u Muzeju se trenutno može pogledati retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera "Buntovnik s vizijom", koji je sudjelovao na "trigonu 67", gdje se predstavio instalacijom u javnom prostoru velikog formata.

Izlažu Branka Benčić, nezavisna kustosica; umjetnička direktorica, Apoteka - Prostor za suvremenu umjetnost, Vodnjan, i kustosica hrvatskog paviljona na Bijenalu u Veneciji, austrijski kustos Jürgen Dehm, Vesna Meštrić, viša kustosica zagrebačkog, Muzeja suvremene umjetnosti i Tihanna Puc, povjesničarka umjetnosti i nezavisna istraživačica. Potonja i Branka Benčić izlagat će o trigonu kao mreži, prikazat će se i 35- minutni film Eilfrieda Hutha "trigon 67" u dvorani zagrebačkog MSU-a Gorgona. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter