I Bossijev sin u korupcijskom skandalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugled talijanske Sjeverne lige pretrpio je još jedan udarac u ponedjeljak kada je zbog upletenosti u rastuci skandal oko zloporabe stranackih fondova ostavku podnio i sin utemeljitelja stranke.

Renzo Bossi (24), dao je ostavku na mjesto vijecnika u skupštini regije Lombardije u ponedjeljak, cetiri dana nakon što je s položaja celnika stranke odstupio njegov otac, 70-godišnji Umberto Bossi. Obojica su ostavke dali kao rezultat istrage milanskog tužiteljstva zloporabe sredstava koje je stranka dobila od države za predizborne kampanje.

Renzo Bossi, koji je smatran i možebitnim nasljednikom Umberta Bossija na celu stranke koja je imala važnu ulogu u talijanskoj nacionalnoj politici, jedan je od politicara koji se okoristio stranackim fondovima. Tužitelji sumnjaju da je novcem stranke placeno Renzovo školovanje na privatnom sveucilištu u Britaniji i da su mu na raspolaganje za privatnu uporabu stavljena dva automobila u vlasništvu stranke.

Tužitelji su pod službenu istragu vec stavili blagajnika strane Francesca Belsita i još dvoje dužnosnika. Belsito, koji je takoder podnio ostavku, optužen je da je novcem stranke placao osobne troškove obitelji Bossi, ukljucujuci putovanja, ruckove, školarine, smještaj u hotelima, skupe automobile i adaptacije u Bossijevoj kuci.

Iako Umberto i Renzo još nisu službeno pod istragom, Renzo Bossi je rekao da je u trenutku dok stranka prolazi kroz "složen trenutak" s njegove strane prikladno dati ostavku.

Sjeverna liga vec dva desetljeca koristi slogan "Rim lopovcina" kojime želi reci da središnja vlast u Rimu rasipa porezne prihode s razvijenog sjevera zemlje. Otkako je prošloga tjedna izbio ovaj korupcijski skandal po Rimu se mogu vidjeti plakati na kojima piše "Liga lopovcina". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter