I Björk stala u obranu članica Pussy Riota

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Islandska kantautorica, pjevačica i glumica Björk pridružila se popisu poznatih umjetnika koji su stali u obranu članica ruske punk rock skupine Pussy Riot, kojima se u Moskvi sudi jer su krajem veljače u moskovskoj katedrali na neobičan način prosvjedovale protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prema pisanju The Hollywood Reportera, na svojoj web stranici islandska je umjetnica postavila poruku solidarnosti u kojoj je obećala da će ruske punkerice jednoga dana dovesti na pozornicu da zajedno izvedu njezinu himnu za obranu ljudskih prava "Declare Independence".

"Kao glazbenica i majka htjela bih kazati da se izrazito protivim njihovom zatvaranju zbog miroljubivog prosvjeda", stoji u postu pod naslovom "Priopćenje u obranu Pussy Riota. Po mojem mišljenju, ruske bi ih vlasti trebale pustiti da se vrate kućama, svojim obiteljima i djeci", stoji u njezinoj izjavi.

Nadeždoj Tolokonjikovoj (22), Ekaterini Samucevič (29) i Mariji Aljohinoj (24) u Moskvi se sudi za huliganstvo i poticanje na vjersku mržnju zbog toga što su u veljači u crkvi Krista Spasitelja u Moskvi otpjevale "prosvjednu molitvu" protiv predsjednika Putina. Suočene su sa zatvorskim kaznama do sedam godina.

Björk im je u svojem postu uputila poziv za zajednički nastup. "Želim pozvati Pussy Riot da mi se pridruže na pozornici u izvedbi posebne pjesme koju sam napisala za promicanje mira (možete pogoditi o čemu se radi)", napisala je, misleći na stvar "Declare Independence" s njezina trećeg albuma "Volta", koju opetovano izvodi na svojim koncertima u znak podrške određenim političkim pitanjima.

Na koncertu u Tokiju 2008. izvela ju je u znak potpore nezavisnosti Kosova, što je rezultiralo otkazivanjem njezine turneje po Srbiji. Iste godine za vrijeme nastupa u Šangaju posvetila ju je neovisnosti Tibeta, gdje ju je izvela izvikujući "Tibet! Tibet!", nakon čega je uslijedila naredba "Podignite zastavu!". Kinesko ministarstvo kulture nakon toga je pooštrilo zakone o gostovanju stranih zvijezda u toj zemlji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter