I biljke pate od stresa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I biljkama je potrebno proljetno cišcenje, pogotovo nakon duge zime koju su provele u zatvorenom. Dok bilje koje ima privilegiju biti na svježem zraku uživa u kiši koja ispire njihove listove, kucne biljke skupljaju prašinu, masnoce i ulje. Prljavo lišce može blokirati hranjive soli koje su im potrebne, pa ga je važno nježno ocistiti. Možete upotrijebiti spužvu iako je najbolja opcija stara pamucna majica - važno je da površina bude meka kako ne biste ozlijedili lišce. Ono se cisti s gornje i donje strane, a za kaktuse je najbolje rabiti cetkicu.

Izbjegnite proizvode za sjaj listova jer oni mogu zacepiti pore, savjetuju botanicari. Biljkama odgovara i tuširanje, pa imajte spremnu bocu vode s prskalicom.

Proljece je idealno razdoblje za presadivanje jer su biljke još uspavane, pa im je prilagodba na novu teglu ili zemlju manje stresna. Ako biljka traži više vode nego inace, to je znak da nema dovoljno mjesta za zemlju - spremna je za presadivanje.

Pri presadivanju biljke važno je da tegla bude cista. Staru zemlju nabolje je baciti i zamijeniti je svježom. Biljku nježno odložite na novinski papir sa strane i promotrite njezino korijenje. Ako se ono ispreplece, potrebno ga je razmrsiti na krajevima prije presadivanja u novu posudu.

Nije dobro da tegla bude mnogo veca od prethodne jer ce tada biljka veliku energiju trošiti na razvoj korijena, a zbog toga ce onda izostati nadzemni rast biljke te se odvijati znatno sporije. Prije presadivanja treba je dobro zaliti vodom kako bi se lakše odvojila od zemlje u staroj posudi.

Pri odabiru nove zemlje izbjegnite onu obicnu i potražite zemlju koja je bogata mineralima. Tako ce biljka lakše podnijeti presadivanje iz jedne posude u drugu. Dio zemlje stavite na dno tegle, a tek zatim u središte posude položite biljku dodavajuci zemlju sa strane te je ucvršcujuci.

Neki savjetuju da prije presadivanja u novu posudu na njezino dno treba staviti drenažni sloj debljine od tri do deset cm, ovisno o velicini lonca. Na taj sloj dolazi sloj zemlje, na koji se zatim stavlja biljka. Presadena biljka ce u novoj zemlji pronaci dovoljno hranjivih tvari za prva dva mjeseca rasta.

Biljke koje brzo rastu trebat ce presaditi i dvaput na godinu, a ostale je dovoljno presaditi jedanput u dvije godine. Ponekad biljkama ne treba veci lonac nego samo zamjena dotrajale zemlje.

Otprilike šest tjedana nakon presadivanja savjetuje se dohranjivanje biljaka otopinom gnojiva za cvijece. Biljke u posudama za prozore i balkone svake godine sredinom svibnja posadite u svježu plodnu zemlju ako želite da bujno rastu i obilno cvatu. Šest tjedana nakon sadnje i ove biljke redovito jedanput na tjedan nadohranite otopinom gnojiva.


Podijeli: Facebook Twiter