I biciklisti na udaru zakona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tek pet od 22 kontrolirana vozaca bicikala, dakle njih 20-ak posto, bilo je u prekršaju u akciji koju je u cetvrtak provela pulska prometna policija.

- U akciji kontrole vozaca bicikala utvrdili smo ukupno 13 prekršaja. Od tog broja vozaci bicikala pocinili su ih pet, a ukupno smo ih kontrolirali 22. Jedan je bicikl prilikom kontrole oduzet i to zbog provjere vlasništva, odnosno sumnje da je otuden. Za vrijeme akcije nisu evidentirane prometne nesrece u kojima su sudjelovali vozaci bicikala, rekao nam je pomocnik nacelnika pulske prometne policije Loris Lupetina.

Pulska je prometna policija na nekoliko punktova provjeravala sudjeluju li biciklisti ispravno u prometu, odnosno pridržavaju li se Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Naime, zakon propisuje da su se vozaci bicikla dužni kretati biciklistickom stazom ili biciklistickom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika.

Posebno treba napomenuti da su biciklisti koji se krecu u skupini dužni voziti jedan iza drugoga, a ukoliko se toga ne pridržavaju, mogu biti kažnjeni s 300 kuna.

Vozaci bicikla koji se krecu kolnikom dužni su nocu, ali i danju u slucaju smanjene vidljivosti, biti oznaceni reflektirajucim prslukom ili reflektirajucom biciklistickom odjecom. I za taj je prekršaj propisana novcana kazna od 300 kuna.

Nadalje, zakon propisuje da se djeca do 16 godina na biciklu ne smiju voziti bez zaštitne kacige, pa je i za taj prekršaj propisana kazna od 300 kuna. Po 300 kuna platit ce vozaci bicikala koji se ne pridržavaju propisa koji odreduje koga i na koji nacin mogu prevoziti.

Naime, vozac bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti osobe starije od osam godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držac za ruke i noge, odnosno pedale.

Na biciklu se može prevoziti i dijete do osam godina starosti, ali ako je na biciklu ugradeno posebno sjedalo prilagodeno velicini djeteta i cvrsto spojeno s biciklom te ako dijete nosi propisanu i uredno pricvršcenu kacigu. Takvim biciklom mora upravljati osoba starija od 18 godina.

Vozac bicikla ne smije prevoziti osobu koja u organizmu ima alkohola ili droga, za što je predvidena novcana kazna od 500 kuna.

Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina, ili pak djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za što im je izdana potvrda.

Ova druga skupina biciklom na cesti smije upravljati samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Ukoliko je biciklist uhvacen na cesti pod utjecajem alkohola iznad 0,5 promila ili pak opojnih droga, platit ce kaznu od 500 kuna.

Na punktu na Premanturskoj cesti zaustavili smo nekoliko biciklista koji su uglavnom bili u reguli. Prometni policajac na motociklu Danijel Martan, osim opreme biciklista, provjeravao je i jesu li pod utjecajem alkohola.

- U prvih sedam mjeseci ove godine biciklisti su sudjelovali u 18 prometnih nesreca, a u 14 slucajeva evidentirani su kao uzrokovatelji tih nesreca. U tih 18 nesreca stradalo je 15 osoba, odnosno 13 vozaca i putnika na biciklima. (Zapisao i snimio Srecko PERŠIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter