I bez povrata IVA-e, po špežu kod susjeda

Znatno jeftinija dječja odjeća i obuća
Znatno jeftinija dječja odjeća i obuća

Ulaskom u Europsku uniju građani za prekograničnu kupovinu više ne mogu tražiti povrat poreza - talijanske IVA-e i slovenskog DDV-a. Poznato je da Talijani imaju tri diferencijalna poreza - popularna IVA na hranu iznosi četiri, odnosno deset posto, dok na ostale proizvode iznosi 21 posto. Slovenski porez na većinu prehrambenih proizvoda iznosi 8,5 dok je na ostalo 20 posto, a upravo se pregovora o njegovu podizanju.

Hoće li ukidanje povrata poreza za hrvatske kupce utjecati na prekogranični šoping i hoće li nakon ulaska u Europsku uniju naši građani u Sloveniji i Italiji kupovati manje, pokušali smo doznati posjetivši Kopar i Trst gdje smo razgovarali s kupcima iz Istre koje smo tamo zatekli. A to, vjerujte, i nije bio neki problem, jer se hrvatski jezik mogao čuti na svakom koraku, a parkirna mjesta bila su krcata automobilima s pulskim tablicama.

Tako smo u popularnom koparskom šoping centru Planet TUŠ sreli Leu Burlović iz Buzeta koja je došla kupiti rođendanski poklon. S obzirom na kratku relaciju Buzet - Kopar, sve potrepštine za kuću i obitelj Lea odlazi kupiti upravo kod slovenskih susjeda.

- Nama je to stvarno blizu, bila sam u Kopru i Trstu po špežu prije 15 dana i tada se dosta nakupilo i za povrat poreza. No, bez obzira na povrat, i dalje ću dolaziti iz jednostavnog razloga što je izbor daleko veći, a cijene će, čini mi se, i dalje biti povoljnije. Imam dvoje djece pa su troškovi veliki, a ovdje su jeftinije i igračke, dječja odjeća i obuća, veli nam Lea te dodaje da po hranu odlazi u Trst do Famile ili u diskont na granici.

- Ma i hrana je jeftinija, uz one uvijek uobičajene stvari koje kupujemo - ulje, Nutela, pašta, jeftiniji su i čak i hrvatski proizvodi poput Vegete, veli nam sugovornica.

Prvi put u šoping preko granice stigao je bračni par Vilma i Zlatko Lazić iz Pule. Nagovorio ih je sin koji ovdje redovito kupuje.

- Joj, robe ima puno, možda i previše za naš gušt, nije se lako ni snaći. No, za mlade je to odlično jer imaju ogroman izbor trgovina  u kojima se mogu povoljno obući. To potvrđuje i njihov sin Gabrijel koji u Kopru redovito obnavlja sezonsku garderobu. Kaže da će kupovati i dalje jer je izbor veći, a cijene niže.

- Što da kažem, za 50 eura mogu kupiti deset majica i mijenjati ih cijelo ljeto. To kod nas u Puli nije moguće, veli nam Gabrijel. (Napisale i snimile B. PETROVIĆ, D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter