I Bale bi u "Brijuni rivijeru"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Župan Ivan Jakovcic je sa zamjenikom Vedranom Grubišicem, nacelnikom uprave Valerijom Drandicem te procelnicima posjetio Rovinjštinu. U Balama se sastao s gradonacelnikom Rovinja Giovannijem Sponzom te nacelnicima Bala, Kanfanara i Žminja - Edijem Pastrovicchiom, Sandrom Jurmanom i Aldom Bancicem. Potom je u Rovinju održan sastanak s predstavnicima gospodarskih subjekata, Udruženja obrtnika i Turisticke zajednice.

Na konferenciji za novinare župan je rekao da su predstavnici javnog i privatnog sektora tražili potporu Županije za svoje projekte, koju ce i dobiti u svim sektorima, od turizma do industrije, po kojoj je Rovinjština poznata. Naglasio je da ce Adris grupa dobiti podršku kao jedan od partnera HEP-a ako dode do izgradnje zamjenske termoelektrane u Plominu. Podršku ce dobiti i Mirna, od izgradnje ribarske infrastrukture do promocije proizvoda na inozemnom tržištu. Župan ocekuje i da ce Valalta sa svojim programom energetike uci u Istru.

- Rovinjština ima pravu industrijsku zonu u Kanfanaru, poslovne zone u Žminju i Rovinju, sada i novu u Rovinjskom Selu i Balama, koje cemo nastojati razvijati po formuli porecke Facinke. Razgovarali smo i o rovinjskoj zaobilaznici kao važnom infrastrukturnom objektu za razvoj turizma, za koju cemo zatražiti podršku Ministarstva mora, prometa i veza te Ministarstva ruralnog razvoja, šumarstva i vodoprivrede, istaknuo je Jakovcic.



Sponza je naglasio da je zatražio pomoc župana za rješavanje imovinskopravnih problema s državom u poslovnoj zoni Gripole-Spine i uvrštavanju nove zone u Rovinjskom Selu u sustav poticaja. Vodeni su i razgovori o proširenju Doma za odrasle "Domenico Pergolis", za koji projektnu dokumentaciju izraduje Županija, a Grad Rovinj ce se prikljuciti u investiciji. Nadalje, razgovaralo se o Centru izvrsnosti za školovanje kadrova u turizmu, koji ce se urediti u prostorima nekadašnjeg restorana Školjka. Ovaj je projekt uvršten u pretpristupni program IPA Adriatic pa se za njegovo uredenje vec izraduje projektna dokumentacija.

Kad je rijec o susretu s gospodarstvenicima, Sponza je rekao da se razgovaralo o razvojnim potencijalima i mogucnostima produženja turisticke sezone. Grad i Županija davat ce podršku postojecim gospodarskim subjektima, ali i novim poduzetnickim aktivnostima, cemu su namijenjene nove poslovne zone. Uz postojece, Rovinj ima još jednu zonu, Kalkera, koja ce biti namijenjena industriji.

Pastrovicchio je podsjetio da su Bale vec dobile državno zemljište na podrucju svoje poslovne zone, a od Županije traže podršku za izgradnju infrastrukture. Uz to, traži se uvrštenje vojnog zemljišta na podrucju turisticke zone u projekt "Brijuni rivijera", koji bi se tako - uz Pulu, Fažanu i Vodnjan - proširio i na Bale.

Jurman je podržao ovakve inicijative suradnje, rekavši da bi se celnici lokalne samouprave Rovinjštine i pored razlicitih politickih opcija trebali cešce susretati jer imaju zajednicke probleme. Istaknuo je da bi industrijska zona u Kanfanaru s izgradenom infrastrukturom i mogucnošcu proširenja trebala biti zajednicka za krupnu industriju cijele Rovinjštine.

Na naše pitanje je li se razgovaralo o rovinjskoj bolnici župan je rekao da se više govorilo o gospodarstvu i mogucnosti otvaranja novih radnih mjesta. Kad je rijec o bolnici, istaknuo je da ce se pokušati dati u koncesiju, ali kao medicinska ustanova, a ne wellness centar, buduci da ta djelatnost ne bi iskoristila sve potencijale i znanje. Najvažnije je da bolnica radi cijelu godinu i da pronade partnere koji ce ulagati u njenu obnovu, kako bi i ta medicinska djelatnost bila cilj dolaska u Rovinj. (A. POKRAJAC)

Pastrovicchio: Nisam tražio da se Bale ukljuce u projekt

U izvještaju sa susreta župana Ivana Jakovcica s nacelnicima Žminja, Kanfanara i Bala, objavljenom na web-portalu Glasa Istre 8. veljace i naslovljenom "I Bale bi u Brijuni rivijeru", netocno su interpretirane moje rijeci sa sastanka pa molim da se to ispravi.
U vašem ste izvještaju napisali: "Pastrovicchio je podsjetio da su Bale vec dobile državno zemljište na podrucju svoje poslovne zone, a od Županije traže podršku za izgradnju infrastrukture. Uz to, traži se uvrštenje vojnog zemljišta na podrucju turisticke zone u projekt 'Brijuni rivijera', koji bi se tako - uz Pulu, Fažanu i Vodnjan - proširio i na Bale".
Iz te netocno prenesene izjave ocito je proizašao i naslov "I Bale bi u 'Brijuni rivijeru'", što ne odgovara sadržaju mojeg izlaganja.
Nisam tražio da se Opcina Bale ukljuci u projekt "Brijuni rivijera", o kojem se vec niz godina prica, a konkretnih rezultata još nema. Tražio sam samo informaciju o tom projektu. Zanimalo me u kojoj je fazi projekt "Brijuni rivijera" koji obuhvaca bivšu vojnu zonu na podrucju naše opcine, a koja je od osnivanja "Brijuni rivijere" bila ukljucena u njega.
Bale su prva opcina koja je usvojila urbanisticki plan za to podrucje, a i savjet arhitekata pohvalio je pristup valorizaciji tog dijela. Želimo podsjetiti da je projektom "Brijuni rivijera" na tom podrucju bilo planirano deset tisuca postelja, s namjerom da se zemljište proda. Opcina Bale je strategijom razvoja i urbanistickim planom predvidjela da smještajne jedinice budu 600 metara od mora i u svoje je planove uvrstila 2.050 postelja. Baljani su na referendumu odlucili da se to zemljište ne proda, vec da se dade u zakup trgovackom društvu ciji su vlasnici i gradani Bala. (Nacelnik Opcine Bale Edi Pastrovicchio)


Podijeli: Facebook Twiter