I Australija traga za nestalim zrakoplovom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Australija je prihvatila zahtjev Malezije da preuzme "južni vektor" potrage za zrakoplovom koji je prije više od tjedan dana nestao s 239 putnika i članova posade, rekao je u ponedjeljak australski premijer Tony Abbot.

On je tijekom telefonskog razgovora s malezijskim premijerom Najibom Razakom za potragu ponudio i dodatne resurse, uz dosad angažirana dva patrolna zrakoplova P-3 Orion. "Zatražio je da Australija preuzme odgovornost za potragu u južnom vektoru, za koji malezijske vlasti vjeruju da je jedan od mogućih pravaca leta zrakoplova", rekao je Abbot u parlamentu.

Južni Indijski ocean jedno je od nazabačenijih područja s najvećom dubinom mora, što ekipe za potragu stavlja velik izazov. Sjeverni vektor potrage proteže se preko Tajlanda, Kine, Indije, Pakistana pa skoro do središnje Azije.

U međuvremenu malezijska policija provjerava članove posade i među putnicima traži osobe koje su imale ikakve veze sa zrakoplovstvom. Tako je pod povećalo istražitelja došao i Mohd Khairul Amri Selamat (29), koji je bio putnik u nestalom zrakoplovu ali po zanimanju je zrakoplovni inženjer. "Da, mi istražujemo Mohda Khairula...Fokusirani smo na bilo koga u zrakoplovu s vještinama potrebnim za upravljanje ili održavanje zrakoplova", rekao je jedan viši policijski izvor blizak istrazi.

Zrakoplov Malaysia Airlinesa Boeing 777 s 227 putnika i 12 članova posade nestao je 8. ožujka na putu iz Kuala Lumpura prema Pekingu nešto više od sat vremena nakon uzlijetanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter