I yaris u hibridnoj tehnologiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Toyota je okoncala još jedan ekološki projekt - u cijelosti je dovršen yaris hibrid što ce svoju svjetsku premijeru doživjeti na ovogodišnjem Geneva Motor Showu. yaris hibrid objedinjuje yarisu svojstvenu urbanu agilnost, s jedinstvenim iskustvom vožnje i ucinkovitosti pravog hibridnog pogona Toyotine tehnologije Hybrid Synergy Drive (HSD).

Predstavljanjem novog yaris hibrida obilježava se novi, veliki korak u strategiji Toyote kojom kompanija Europi želi ponuditi široku paletu potpuno hibridnih modela. Yaris je Toyotin najprodavaniji model, s najvecim brojem vozila na europskim cestama.

Nakon lansiranja aurisa s hibridnim motorom 2010. godine, yaris je Toyotin drugi volumenski model koji ima potpuno hibridnu tehnologiju. Na taj nacin hiberidna je tehnologija konacno zakoracila i u klasu manjih vozila, u B segmentu oni su potpuna rijetkost, cime se zbog masovnosti tih automobila pocinje istinski, u najširim razmjerima, utjecati na ekologiju. Jedno je naime kada se hibridnost uvodi u luksuzne automobile cije je broj prodanih primjeraka mali, a nešto sasvim drugo kad se takva tehnologija dovede do automobila štro s prodaju u milijunima komada.



Novi ekskluzivni yaris hibrid ima aerodinamican i ucinkovit vanjski dizajn, sukladan novim europskim dizajnerskim linijama Toyote prepoznatljivima po trapezoidnoj prednjoj maski i oštrim izgledom prednjih svjetala.

Yaris je prvi model sa umanjenim Toyota HSD pogonom. Kombinirajuci novi, 1,5 litreni benzinski motor sa lakšim i kompaktnijim elektricnim motorom, mjenjacem i baterijom, novi sustav je 20 posto lakši nego što je u auris hibridu. Zahvaljujuci smanjenju velicine svake kljucne HSD komponente i oba spremnika za gorivo, te baterijom instaliranom ispod stražnjeg sjedala, yaris hibrid ima identican prostor za putnike i 286 litara prtljažnog prostora kao što ima i yaris s klasicnim motorima.

Vrlo je ucinkovit 100 KS snažni motor a pruža i najbolju ravnotežu performansi i emisija CO2 u B-segmentu, dok korisnicima omogucuje cestu vožnju sa 0 posto emisija NOx, cestica i CO2. Ovaj visoki stupanj ucinkovitosti I vodece razina emisija ne znaci da kupci moraju raditi kompromis sa udobnosti. Klima uredaj i automatski mjenjac standardna su oprema.

Razvijen kako bi postao najpovoljniji hibrid na tržištu, novi yaris hibrid krece u prodaju širom Europe, nakon što doživi svoju svjetsku premijeru na Ženevskom sajmu automobila u ožujku 2012.


Podijeli: Facebook Twiter