I 16-godišnjacima dozvoliti odlazak u lov

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski lovacki savez Saboru ce uputiti svoje primjedbe na prijedlog Zakona o nošenju oružja te ce zahtijevati da se dozvoli 16-godišnjacima da u pratnji odraslih odlaze u lov. Pokušat ce izmijeniti zakonsku odluku o obaveznom sistematskom pregledu lovaca sa svakih pet na svakih 10 godina.

Ovo su samo neke od odluka donesenih na skupštini Hrvatskog lovackog saveza održanoj u petak u Peroju na kojoj su prisustvovali predstavnici lovackih saveza svih županija.

S obzirom na krizu i dobro financijsko stanje Hrvatskog lovackog saveza, odluceno je da se ove godine visina clanarina nece mijenjati, pa ce i dalje iznositi dvjesto kuna godišnje po clanu. S druge strane, ukidaju se upisnine za nove lovce koji se kao pojedinci uclanjuju u Savez, a koja je takoder iznosila dvjesto kuna.

Neki od prisutnih prigovorili su predsjedniku HLS-a ?uri Decaku cinjenicu da se sada, gotovo na polovici tekuce godine ukidaju upisnine, buduci da ih je odredeni broj novoprijavljenih clanova uplatio, te su zahtijevali da se odluka pocne provoditi u sijecnju iduce godine. Vecinom glasova ipak je odluceno da se upisnine od sada nadalje ne placaju.

- Jedna od najvecih zadaca koja je pred nama je izmjena postojeceg Statuta HLS-a koji je imao povijesnu zadacu i dobro nas je poslužio, ali sada nas pomalo vrijeme gazi i potrebno je promijeniti ga i uskladiti sa zahtjevima novog doba. Statutarna komisija ce stoga donijeti prijedlog novog statuta o cemu ce se raspravljati i glasati na iducoj sjednici, rekao je Decak.

Medvjedi na Plominskoj gori nisu problem lovaca

Predsjednika Lovackog saveza Istarske županije Graciana Prekalja, koji je bio domacin Skupštine HLS-a u Peroju, upitali smo ima li kakvih novosti vezanih uz slucaj medvjeda koji je u ponedjeljak u masliniku Nevija Bucica na obronku Plominske gore zaklao pet ovaca. Prekalj je naglasio da je potvrdeno da je štetu pocinio medvjed, ali da se radi o podrucju koje je državno lovište.

- Ošteceni se trebaju javiti ili opcini koja ce zatim dalje postupiti ili od Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša zatražiti mjere o postupanju. Ako oni ne plate nastalu štetu, mogu lovcima dozvoliti odstrel medvjeda, pa se iz odstrela naplacuje šteta, objasnio je Prekalj. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter