HZZO: Usklađivanjem cijena pomagala do novih ušteda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na današnjoj je sjednici odlučilo da od 1. siječnja na snagu stupaju izmijenjeni Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima, kao i Popis ortopedskih i drugih pomagala, koji bi trebali osigurati godišnje uštede od više desetaka milijuna kuna, priopćio je HZZO.

Popisom su usklađene cijene tako da se visina troška istovrsnih pomagala određuje prema onome s najnižom cijenom iz skupine. Također su korigirane indikacije za ostvarivanje prava na pojedina pomagala i produženi rokovi uporabe za pojedina pomagala, čime se na prvo mjesto stavlja njihova funkcionalnost.

Bez obzira na propisani rok uporabe, uvedena je obveza provjere funkcionalnosti prije svakog odobravanja pomagala. Provjera funkcionalnosti omogućit će osiguranicima da dobiju novo pomagalo i prije isteka predviđenog roka, ako pomagalo koje koriste više nije u funkciji.

Procjenjuje se da će usklađivanje cijena te korekcija indikacija i rokova uporabe ortopedskih pomagala donijeti značajne uštede od više desetaka milijuna kuna godišnje u odnosu na dosadašnje troškove. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter