HZZO: Ubuduće na recept samo najjeftiniji lijekovi

Mornarička bolnica u Puli (arhiva)
Mornarička bolnica u Puli (arhiva)

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 1. rujna uvodi novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede, hospitalizaciju, dijagnostičke pretrage i ambulantno liječenje s ciljem rasterećenja bolnica, smanjivanja listi čekanja i ušteda proračunskog novca. 

Postavljanje dijagnoze, liječenje pacijenta i praćenje kroničnih bolesnika prebacuje se na liječnike primarne zaštite, koji više neće biti administratori bolničkih liječnika, doznaje se od zamjenice ravnatelja HZZO-a Tatjane Prenđe Trupec.   

Prijeoperativne pretrage bit će strogo definirane, a više ih neće obavljati bolnice, već domovi zdravlja. Bolnički liječnici moći će davati preporuke za terapiju ili lijek, ali ne i za bolovanje, dok će obiteljski liječnici odlučivati o daljnjim koracima.  

Bolovanja, koja su isključivo u nadležnosti primarne zaštite, morat će biti potkrijepljena nalazima, što je, po podacima HZZO-a, već sada smanjilo broj bolovanja u Hrvatskoj. 

U HZZO-u imaju rješenje i za dosadašnju neracionalnu potrošnju lijekova, jer će se ubuduće moći prepisivati samo najjeftiniji lijekovi određenog sastava. Pacijent koji želi skuplji lijek morat će ga sam doplatiti, kaže zamjenica ravnatelja. 

Rad zdravstvenih djelatnika na svim razinama nadzirat će Centralni zdravstveni informacijski sustav, koji pokriva svih 5.000 ordinacija primarne zaštite. "Preko elektroničkih recepata već sada pratimo je li obiteljski liječnik prepisao najjeftiniji lijek koji je specijalist preporučio. Imamo 60 tisuća ljudi u zdravstvenom sustavu, a velik dio njih dosad je radio proceduralne greške iz neznanja. Toga više neće biti, jer će procedura biti strogo propisana", ističe Prenđa Trupec.  

Uputnice će pak imati novi način šifriranja, ovisno o tome šalje li se pacijenta na konzilijarni pregled u bolnicu (A), na bolničko liječenje (B), specijalističku zdravstvenu zaštitu (C) ili ambulantno liječenje (D). 

Pacijent upućen na hitni bolnički prijem moći će na temelju jedne uputnice tijekom sedam dana obaviti sve potrebne pretrage u bolnici. U HZZO-u ističu da se na Hitnu, u slučaju potrebe, kao i do sada može "doći s ceste, bez uputnice". 

S novostima u upućivanju pacijenata obiteljski liječnici trebali bi biti upoznati ovoga mjeseca, kada će im biti podrobnije pojašnjene sve indikacije koje pacijent mora imati da bi ga se moglo uputiti na daljnju obradu, kažu u HZZO-u.

"Sustav će biti puno komotniji za pacijenta i donijet će znatne uštede", ističe zamjenica ravnatelja te odlučno odbacuje strahove da će se povećati gužve u čekaonicama zbog većih zaduženja obiteljskih liječnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter