HZZO-u 4 milijuna kuna dobiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlukom Upravnog vijeca HZZO-a, zdravstvene iskaznice osnovnog i dopunskog osiguranja vrijedit ce trajno, sve dok vrijedi polica zdravstvenog osiguranja. Tako osiguranik koji promijeni poslodavca više nece morati mijenjati zdravstvenu iskaznicu, a ni dopunski osiguranici nece svake godine dobivati novu iskaznicu, vec ce im sve dok placaju osiguranje vrijediti stara. Jednostavnije ce biti i pacijentima na dugotrajnom bolovanju jer je u ponedjeljak HZZO donio odluku o ukidanju lijecnickih povjerenstava. Njihov ce posao ubuduce raditi za to ovlašteni lijecnici.

Povoljnije ce biti specijalizantima u zdravstvu, koji specijalizaciju više nece morati u ugovorenoj zdravstvenoj ustanovi odradivati dvostruko dulje nego što je specijalizacija trajala jer ce se ugovori ubuduce moci potpisati samo za dužinu specijalizacije. Postojeci se ugovori, medutim, nece revidirati.

Ministar zdravstva Darko Milinovic pohvalio se na konferenciji za novinare u ponedjeljak cinjenicom da je u prvom polugodištu HZZO prvi put u zadnjih 20 godina i više poslovao pozitivno, odnosno cetiri milijuna kuna je u plusu. To se po rijecima direktora HZZO-a Tihomira Strizrepa može zahvaliti reformi zdravstva i provedenim mjerama, koje su rezultirale vecim prihodima. Samo su u dopunskom osiguranju sklopljena 2,4 milijuna polica. Bolnicki su proracuni na racun dopunskog i participacije svoje prihode, kaže Milinovic, povecali za 340 posto, odnosno 378 milijuna kuna pa je država smanjila svoj udio u financiranju bolnica za 100 milijuna.


Podijeli: Facebook Twiter