HZZO sprema nove police

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne bi li sebi osigurala više od osnovnog paketa zdravstvenih usluga koje dobiva preko državnog osnovnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja, dvoclana obitelj kod privatnih osiguravatelja danas za minimalnu policu dodatnog zdravstvenog osiguranja treba ostaviti najmanje 1.500 kuna godišnje.

Obitelj koja želi dodatno osigurati i dvoje djece te dobiti maksimalnu uslugu od cak 12 specijalistickih pregleda godišnje, cijeli niz laboratorijskih i dijagnostickih pretraga te pravo na posebnu sobu i prehranu ili pratnju clana obitelji tijekom bolnickog lijecenja u javnoj bolnici, na dodatno ce zdravstveno osiguranje potrošiti više od 15.000 kuna godišnje, odnosno oko 1.300 kuna mjesecno.

Koliko bi buduce police dodatnog osiguranja koje ce pacijentima ponuditi HZZO mogle koštati te hoce li se u sklopu HZZO-ovih dodatnih paketa nuditi i posebni komfor za pacijente, meni i smještaj u bolnickim apartmanima, fizikalne terapije bez cekanja i druge pogodnosti, državna osiguravateljska kuca nije objavila jer je za sada donesen samo opci akt kojim su odredena pravila, a detalji ce se utvrdivati u trecem kvartalu ove godine. U HZZO-u tvrde i da se prava i opseg usluga iz obveznog zdravstvenog osiguranja "ni u kojem slucaju nece smanjivati".

Cijene dodatnog zdravstvenog osiguranja na hrvatskom osiguravateljskom tržištu danas su teško dostupne velikoj vecini gradana s prosjecnim primanjima. Cetveroclana obitelj s dvoje djece, koja mjesecno raspolaže prosjecnom placom od 5.351 kunu, a kojom ne pokriva ni osnovne životne troškove, teško ce se upustiti u dodatni trošak i osigurati oba roditelja za 258 kuna mjesecno ili ukupno 3.096 kuna godišnje, za što bi, primjerice, kod Croatia zdravstvenog osiguranja dobila po jedan sistematski pregled, laboratorijske pretrage i nekoliko specijalistickih pregleda koje se uz malo više šetanja i cekanja može obaviti i u javnom zdravstvu.

Slicna je situacija i kod drugih osiguravatelja pa tako Grawe osiguranje uz osnovne preventivne police nudi i mogucnost placanja ugovorene naknade za svaki dan proveden u bolnici ili za operativni zahvat, cak i za lijecenje izvan Hrvatske. U toj osiguravateljskoj kuci medutim isticu da im je, otkako je nastupila kriza, najprodavaniji osnovni, odnosno najjeftiniji paket zdravstvenog osiguranja, koji ukljucuje sistematski pregled, tri specijalisticka pregleda i osnovne laboratorijske pretrage. Za tu uslugu jedan 30-godišnjak treba platiti godišnju premiju od 785 kuna, a za maksimalni paket 3.046 kuna godišnje.

HZZO ce definirati opseg usluga i cijene premija u trecem kvartalu ove godine.


Podijeli: Facebook Twiter