HZZO produljio bolničke limite do kraja lipnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je danas odluku o produljenju limita bolnicama do 30. lipnja, kada se očekuje restrukturiranje bolničkog sustava i izlazak HZZO-a iz državne riznice, rečeno je na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog vijeća.

Naime, izlazak HZZO-a iz riznice trebao bi dovesti do prestanka sadašnjeg mjesečnog avansnog plaćanja bolničkih limita. Do tada, radi suklađenja s rebalansom državnog proračuna, bolnički limiti smanjeni su za 288 milijuna kuna, što znači da su maksimalni iznosi sredstava koje dobivaju bolnice smanjeni za ukupno 6 posto, a rezalo se "gotovo linearno" svim bolnicama, kažu u HZZO-u.

Izvijestili su i da su počeli s projektom praćenja uspješnosti i kvalitete rada bolnica, koji bi trebao dati cjelovitu sliku zdravstvenog sustava i njegova napretka. Pratit će se ishodi liječenja u pojedinim bolnicama, te razina kvalitete pružene zdravstvene zaštite, istaknuo je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga. Prvi rezultati očekuju su najesen, kada će biti i javno objavljeni. U tu je svrhu definiran inicijalni set pokazatelja rada bolnica, a ti parametri bit će temelj za isplatu dijela prihoda bolnicama u 2015. godini. U HZZO-u očekuju da će te mjere dovesti do značajnog povećanja kvalitete rada bolnica.

"Bolnice koje rade kvalitetnije i obavljaju više usluga, dobit će veće prihode. To je generator boljitka", poručio je Varga najavljujući promjene koje će donijeti izlazak HZZO-a iz državne riznice i napuštanje dosadašnjeg modela plaćanja bolnicama. Očekuje da će nove mjere standardizirati rad bolnica te dati podstrek liječnicima za bolji rad, te će se, ističe ravnatelj, "sadašnja uravnilovka značajno promijeniti".

Rangiranje bolnica po uspješnosti i kvaliteti trebalo bi dovesti do pozitivne kompeticije među ustanovama i posljedično smanjivanja listi čekanja. Pokazatelji kvalitete bolnica objavljivat će se javno putem interneta, svaka tri mjeseca. Bolja kvaliteta usluga trebala bi omogućiti veće prihode bolnicama, a hoće li se i kako to odraziti na plaće zaposlenih, u HZZO-u ne znaju jer ističu da su plaće regulirane kolektivnim ugovorom u čijem donošenju oni ne sudjeluje.

Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a donesena je i odluka o financiranju pripravničkog staža u ovoj godini za 216 pripravnika zdravstvene struke - 34 doktora medicine, 100 doktora dentalne medicine, 67 magistara farmacije i 15 magistara medicinske biokemije. Kandidati su utvrđeni Listom prvenstva na temelju provedenog Javnog natječaja koji je objavljen 5. ožujka 2014., a ravnatelj HZZO-a istaknuo je kako vjeruje da će tijekom ove godine biti raspisan još jedan natječaj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter