HZZO pokriva samo 12 sati tjedno rada ambulante

Dr. sc. Marinko Rade, ravnatelj bolnice
Dr. sc. Marinko Rade, ravnatelj bolnice

Na aktualnom satu Gradskog vijeća Eda Kalčić iz redova SDP-a postavila je pitanje vezano za rad Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Dr. Martin Horvat", koja je po njenom saznanju, još od proljeća ukinula popodnevnu ambulantu. Vijećnicu je zanimalo može li se išta poduzeti da Rovinjci, a ljeti i turisti koji su desetljećima 24 sata dnevno dobivali potrebnu njegu, nakon 15 sati ne moraju zbog uganuća, prijeloma i sličnih trauma odlaziti u pulsku bolnicu.

Vijećnicu je zanimalo je li riječ o racionalizaciji bolničkog poslovanja, odnosno postoji li mogućnost da Grad Rovinj i turističko gospodarstvo "uskoče" s financijskim potporama i osiguraju cjelodnevan rad ambulante. Srozana je jedna usluga, umjesto da se teži statusu grada s pet zvjezdica i održavanju i poboljšanju postojećih usluga, naglasila je Kalčić. Odgovor ravnatelja bolnice dr. Marinka Rade dobila je u pisanom obliku na sljedećoj sjednici. O tom se odgovoru nije raspravljalo, već je podijeljen kao radni materijal.

Dakle, nakon što je dr. Rade pismeno upoznao vijećnike s bolničkim koeficijentima i njihovim funkcioniranjem unutar zdravstvenog sustava, objasnio je i da "24-satna traumatološka dežurstva nisu nikad bila ugovorena s HZZO-om, te iako se ova usluga u prošlosti i pružala, doima se da je ona uveliko služila i pogrešno se koristila za povećanje plaća pojedinih radnika ove ustanove, radi čega se trenutno vode sudski procesi o kojima je i javnost bila informirana", piše u priopćenju ravnatelja rovinjske bolnice, uz dodatak Uprave bolnice koja je stajališta da se trebaju poštivati zakoni Republike Hrvatske i valjani pozitivni propisi.

- Da bi se građanima pružila što bolja zdravstvena zaštita u okviru zadanih mogućnosti, ambulanta traumatologije lokomotornog sustava radit će paralelno sa specijalističko-konzilijarnom ambulantom ortopedije, što znači svaki radni dan od 8 do 16 sati, navodi u svom odgovoru ravnatelj bolnice Marinko Rade, podsjetivši da su od lani uvedene i dvije ambulante za ultrazvučni probir dječjih kukova, za što je, dodaje, postojala hitna potreba u Istarskoj županiji.

Dakle, Rovinjci i njihovi gosti tijekom radnog tjedna do 16 sati moći će u rovinjskoj bolnici dobiti potrebnu uslugu, ali će nakon toga, uključujući dane vikenda, slomljenih kostiju, s ružni uganućima i iščašenjima po liječničku pomoć ipak morati u Pulu. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter