HZZO osigurao sredstva za lijekove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon napisa da onkološki bolesnici ostaju bez terapije, u redakcije je stigao demanti iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Iz HZZO-a demantiraju tvrdnju da ce se smanjene proracunske stavke za skupe lijekove prebaciti na bolnicke proracune, te da ce lijecenje najtežih bolesnika ponovno ovisiti o stanju u bolnickoj blagajni.

Kako objašnjavaju u HZZO-u, 100 milijuna kuna vec je uštedeno prije rebalansa, novim pay-back ugovorom izmedu HZZO-a i farmaceutskih kompanija, kojim su u cijelosti definirana potrebna sredstva za posebne lijekove do kraja 2010. godine.

Osim HZZO-a, svoje demantije i reakcije, u kojima se uglavnom tvrdi kako nece biti nikakve smanjene kvalitete skrbi za najteže, pa tako i onkološke bolesnike, poslale su klinicke bolnice Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, KBC Sestre milosrdnice iz Zagreba i Hrvatsko onkološko društvo.

Sve te reakcije, naposljetku, upakirane u jedan e-mail, poslalo je i Ministarstvo zdravstva. Na kraju se, putem Hine, javnosti obratio i ministar Darko Milinovic, ustvrdivši da manje novca u zdravstvenom sustavu nece znaciti manju razinu zdravstvene zaštite.


Podijeli: Facebook Twiter