HZZO obecao Leonu sva potrebna pomagala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je objavljena prica o 7-godišnjem Leonu Lapašu iz Susedgrada, cija je majka, Leonela Pomper, u ime svih roditelja djece s teškim oštecenjima, upozorila na izmijenjeni Pravilnik o ortopedskim pomagalima, Leoneli su se obratili iz HZZO-a, s obecanjem da se djeci nikakva pomagala nece uskracivati.

Podsjetimo, stari postav HZZO-a s 1. ožujkom je izmijenio pravilnik, tako da je djeci smanjen broj katetera za cišcenje sekreta, kao i ovlaživaca, potrebnih im za normalno disanje, a onda je novi postav HZZO-a pravilnik izmijenilo, no nedovoljno, pa katetera ima dovoljno, ali ne onih koji djeci usitinu pomažu. Takoder, broj ovlaživaca za nos, kojih treba najmanje jedan dnevno, ogranicen je na jedan u tri mjeseca.

Naša je prica, ocito, imala odjeka, jer su Leoneli, kako nam je kazala, iz HZZO-a obecali da sa lijecnickim doznakama njeno dijete, i opcenito djeca poput Leona, mogu dobivati ono što im je i potrebno. Hoce li se obecanja i ostvariti, pokazat ce vrijeme.

Oglasila se i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavic ocijenivši neprihvatljivima odluke HZZO-a kojima su u pravilniku o ortopedskim pomagalima reducirana prava djece s najtežim invaliditetom.

Od ministra zdravlja Rajka Ostojica nismo dobili odgovore na pitanja hoce li se, i kada, ispraviti gruba pogreška HZZO-a prema teško bolesnoj djeci, te hoce li ona dobiti pravo na sva pomagala i potrošni materijal koji im je potreban. Za to je, porucio nam je ministar, nadležan HZZO. (B. M. P., LJ. B. M./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter