HZZO kreće u akciju skraćivanja lista čekanja

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) krenuo je po nalogu ministra zdravlja Siniše Varge u akciju skraćivanja lista čekanja, priopćeno je danas iz HZZO-a.

Provodi se detaljna analiza po bolnicama, doktorima, odjelima, djelatnostima i pacijentima, a prva skupina pacijenata koja će biti obrađena su djeca do 18 godina s listi čekanja za hematologiju, onkologiju i kardiologiju, kaže se u priopćenju.

Dio pacijenata će tijekom sljedećih nekoliko mjeseci kontaktirati djelatnici HZZO-a radi brisanja dvostrukih narudžbi ili preusmjeravanja u druge ugovorne zdravstvene ustanove gdje će prije doći na red.

Za rješavanje problema dugog čekanja potrebna je suradnja svih dionika u zdravstvenom sustavu, pa je uz združenu akciju Ministarstva zdravlja, HZZO-a, svih bolnica širom Hrvatske i svih primarnih liječnika, nužna suradnja i solidarnost pacijenata, ističe HZZO.

S obzirom na to da 20 posto pacijenata ne dođe na naručenu pretragu, pogotovo ljeti u doba godišnjih odmora, a možda upravo taj termin čeka netko drugi, HZZO moli pacijente da svoje narudžbe u bolnicama otkažu na vrijeme ako ne žele ili ne mogu doći na pretrage. HZZO je omogućio otkazivanje narudžbi na dva načina - telefonskim pozivom na bijeli telefon 0800 79 99 i slanjem e-mail poruke na [email protected].

Podaci koje pacijent treba poslati telefonom ili e-mail porukom su ime i prezime, matični broj osigurane osobe, u koju ustanovu je naručen, na koji postupak je naručen, datum u kojem terminu je naručen i broj telefona na koji ga se može kasnije kontaktirati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter