HZZO diskriminirao trudnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluka HZZO-a kojom je ženi koja je zatrudnjela u postupku medicinski potpomognute oplodnje oduzeo pravo na trudnicko bolovanje i naknadu place tijekom trudnoce, diskriminatorska je. Njome su prekršene odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova kojima se zabranjuje nepovoljno postupanje prema ženama na temelju trudnoce, zakljucila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukac Koritnik.

Bez naknade za bolovanje i trudnocu, 35-godišnja I. S., zaposlenica privatne rijecke tvrtke, ostala je pocetkom ove godine jer je HZZO ocijenio da je njezin radni odnos bio fiktivan. A tu "fiktivnost" dokazivao je time što se zaposlila deset dana nakon što je obavila postupak potpomognute oplodnje nakon kojeg joj je preporuceno mirovanje.

Cinjenicu da I. S. deset dana nakon postupka nije mogla znati da je trudna, HZZO je ignorirao, kao i lijecnicko obrazloženje da mirovanje nakon in vitro oplodnje ne znaci da je žena nesposobna za rad. Sada je i pravobraniteljica odbacila HZZO-ovo tumacenje te ustvrdila da ne postoji nikakav valjan dokaz da je radni odnos spomenute bio fiktivan.

- HZZO nije ispitao kakve je poslove ova trudnica obavljala te da li se preporuka za mirovanje odnosila i na takve poslove, objašnjava Lukac Koritnik. Umjesto toga, HZZO je zakljucio da se svaka vrsta rada kosi s preporukom o mirovanju, cak i oni poslovi koji se mogu obavljati kod kuce uz pomoc telekomunikacijskih i elektronickih pomagala.

Sve to pokazuje, upozorava Lukac Koritnik, da se HZZO vodio dvama stereotipnim stavovima - prvim, da žene ne mogu same odlucivati o uskladivanju svojih zdravstvenih i profesionalnih interesa, te drugim, da ni jedan "razuman poslodavac" ne bi zaposlio ženu koja je trudna ili je u postupku medicinski potpomognute oplodnje.

- HZZO je ignorirao pravnu cinjenicu da poslodavac ne samo da ne smije zahtijevati podatke vezane uz trudnocu, vec mu je izricito zabranjeno odbiti zaposlenje osobe zbog njezine trudnoce, podsjeca pravobraniteljica i dodaje da su poslodavci obvezni trudnicu premjestiti na onaj posao koji može obavljati bez štetnih posljedica za zdravlje.

Administrativni poslovi, kakve je obavljala I. S. nikako ne predstavljaju kršenje preporuke o mirovanju, ustvrdili su medicinski strucnjaci.

Zbog diskriminacije HZZO-a, koja je sada i dokazana, I. S. je samo u ovoj godini izgubila više od 25 tisuca kuna. Umjesto 4.250 kuna, koliko je trebala primati tijekom trudnickog bolovanja kao zaposlenica, dobivala je naknadu za nezaposlene trudnice koja iznosi svega 1.660 kuna mjesecno. Isti iznos prima i nakon rodenja blizanaca, koji su na svijet došli ovoga ljeta.


Podijeli: Facebook Twiter