HZZO dijabeticare ugrožava štednjom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maksimalni godišnji broj od 1.500 dijagnostickih traka za kontrolu šecera u krvi za dijabeticare ovisne o inzulinu nedovoljan je za kvalitetnu samokontrolu šecera kod ovih pacijenata, tvrde u udrugama dijabeticara. Zbog ignorantskog stava HZZO-a, koji u novom pravilniku o ortopedskim pomagalima (donesen najesen, stupa na snagu od veljace) nije uvrstio njihove zahtjeve, dijabeticari ce manjak trakica morati pokrivati sami, ili ce - kako kažu - riskirati vlastito zdravlje.

- Ne slažemo se ni s kvotom od samo 100 dijagnostickih traka godišnje za osobe sa šecernom bolešcu koji se nalaze na oralnim antidijabeticima. Nedostatak kontrole i samokontrole dovodi do nesagledivih posljedica koje šecerna bolest može izazvati, od sljepoce, do dijalize, amputacije udova, moždanih i srcanih udara.

Sve su te bolesti izuzetno skupe, bolne i teške za oboljelog, obitelj i društvenu zajednicu - upozorava Branko Lulic, predsjednik Splitskog dijabetickog društva. Novim je pravilnikom, izracunao je Lulic, godišnji trošak dijagnostickih trakica i lanceta po pacijentu smanjen za cak šest puta.

Po novom pravilniku HZZO dijabeticarima na inzulinu odobrava maksimalno 375 traka za tri mjeseca, ili 1.500 godišnje, a više od toga mogu dobiti samo djeca i trudnice. Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) uložit ce zbog toga i pismeni prigovor HZZO-u.

- Osim spomenutih kategorija, ima i drugih šeceraša koji mogu imati problema u regulaciji i potrebu za vecim brojem traka. U HZZO-u tvrde da na prijedlog dijabetologa Lijecnicko povjerenstvo HZZO-a odobrava veci broj traka, ali to nije tako - tvrdi Mensura Dražic, predsjednica KUZ-a koja to demantira na vlastitom primjeru.

- Lijecnicko je povjerenstvo ignoriralo preporuku mog dijabetologa za veci broj traka, a nitko ne pita mogu li, dok dva mjeseca cekam na rješenje HZZO-a, kupovati trakice od svoje mirovine. Nisam jedina kojoj se to dogada, a tragicno je da se nitko u HZZO-u ne pita kakve ce troškove imati kad pacijent zbog nedovoljne samokontrole razvije komplikacije - upozorava Dražic.

Osim pacijenata, novi je pravilnik o ortopedskim pomagalima razljutio i ljekarnike. Hrvatska ljekarnicka komora (HLJK) zatražila je od Ministarstva zdravlja nadzor nad zakonitošcu rada i opcih akata HZZO-a, a spornim smatra odredbe pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite sa nezdravstvenim djelatnostima, u što spadaju specijalizirane prodavaonice za promet medicinskim proizvodima, kao i ukidanje placanja usluge za izdavanje ortopedskih pomagala.

Postojece zakonodavstvo, tvrde u ljekarnickoj komori, obvezuje zdravstvenu blagajnu da im placa takve usluge. Ljekarnike smeta i što im je HZZO novim popisom pomagala ogranicio izdavanje serijski proizvedenih medicinskih proizvoda, dok specijaliziranim prodavaonicama dozvoljava ne samo izdavanje, vec i propisivanje pojedinih grupa medicinskih proizvoda.

Obiteljski lijecnici pod pritiskom


U KUZ-u upozoravaju da su i obiteljski lijecnici izloženi prijetnjama i kaznama ako prekorace propisani broj traka, te tvrde da je cijeli postupak usmjeren protiv interesa pacijenta i njegovog zdravlja. "Price o tome da neki pacijenti zloupotrebljavaju situaciju i preprodaju trake samo su izgovor državnoj administraciji da štedi na nama", smatra Mensura Dražic.


Podijeli: Facebook Twiter