HZZO bonusima tjera liječnike na kresanje bolovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijest da će zbog dodatnih ušteda u zdravstvu Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od početka rujna dodatno pojačati kontrolu bolovanja te sve liječnike koji ne prijeđu stopu od 2,5 posto bolovanja stimulirati novčanim iznosima s oko jedan posto mjesečno limita ordinacije, izazvala je negodovanje dijela liječnika i pacijenata, dok su Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatražili od ministra zdravlja Rajka Ostojića da najavljeno nagrađivanje liječnika za smanjenje stope bolovanja - ukine.

- Neprihvatljivo je da se uspješnost liječnika mjeri stopama bolovanja, i to tako da se na 100 osiguranih radnika određuje granica od 2,5 bolovanja, naveo je NHS u otvorenom pismu ministru zdravlja.

Neprihvatljivim ocjenjuju i da se liječnik koji nadmaši tu granicu smatra neuspješnim i nema nagrade, a ako stopu drži ispod te granice biva novčano nagrađen dobivanjem bonusa.

- Tražimo da se odluka o tim neetičnim bonusima liječnicima za smanjenje stope bolovanja ukine, istaknuo je NHS u otvorenom pismu.

Novi model ugovaranja i financiranja primarne zdravstvene zaštite u HZZO-u su jučer i dodatno pojasnili.

- Novi model ugovaranja i financiranja primarne zdravstvene zaštite neće stimulirati liječnike da šalju bolesne ljude na posao, ne bi li ostvarili nagradni bonus, nego da odgovorno i savjesno brinu o svojim pacijentima, poručeno je iz HZZO-a. (piše B. ČALUŠIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter