HZZO bira ponudaca cjepiva protiv virusa H1N1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje do konca ovog tjedna trebao bi provesti postupak odabira proizvodaca cjepiva protiv svinjske gripe, a izbor se provodi izmedu tri moguca isporucitelja - Novartisa, GlaxoSmithKlinea i Sanofi Aventisa. Kako kažu u HZZO-u, ime najpovoljnijeg ponudaca trebalo bi biti poznato pocetkom iduceg tjedna, a dotad ne žele govoriti o ponudama koje su dobili od spomenute tri farmaceutske kuce. Vec je poznato da se Hrvatska još pocetkom srpnja predbilježila za 2,5 milijuna doza cjepiva protiv virusa gripe H1N1 2009. HZZO je za 2,5 milijuna doza cjepiva osigurao 130 milijuna kuna, a prema nekim neslužbenim procjenama, prve doze trebale bi stici vec pocetkom studenog. U meduvremenu ce u Hrvatsku za manje od mjesec dana stici 650 tisuca doza protiv sezonske gripe.

SAD je druga zemlja koja je nakon Kine odobrila cjepivo protiv svinjske gripe, i to od cak cetiri proizvodaca (CSL Limited, MedImmune LLC, Novartis Vaccines i Diagnostics Limited, te Sanofi Pasteur Inc). U Americi se distribucija cjepiva protiv svinjske gripe ocekuje polovicom listopada, a prva ispitivanja pokazala su da ce za imunitet protiv novog virusa gripe biti dovoljna jedna doza cjepiva umjesto dvije, kako se to u pocetku predvidalo. Nakon cijepljenja imunitet se stjece u razdoblju izmedu osam i deset dana. Razlika izmedu americkih i europskih cjepiva protiv virusa H1N1 2009. zasad je u kolicini doze koja bi u Americi trebala iznositi 15 mikrograma, dok bi u Europi, kako su proteklog tjedna izvijestili ugledni medicinski casopisi, ta doza trebala biti upola manja. Naime, europski proizvodaci manju dozu obrazlažu kemijskim agensom koji pojacava imunološku reakciju i koji bi trebao biti sastavni dio europskog cjepiva.

Još uvijek nije poznata doza cjepiva protiv nove gripe koju bi trebala dobivati djeca, a americka Uprava za hranu i lijekove, koja je odobrila cetiri tipa cjepiva, napominje da se novim cjepivom ne bi smjele cijepiti osobe s alergijom na jaja ili neki drugi sastojak cjepiva.


Podijeli: Facebook Twiter