HZZ: Obučavaju se vrtlari, vegetarijanski kuhari...

Na Uljanikovom učilištu upravo se osposobljavaju pomoćni brodomonteri, brodocjevari, zavarivači (Milivoj MIJOŠEK)
Na Uljanikovom učilištu upravo se osposobljavaju pomoćni brodomonteri, brodocjevari, zavarivači (Milivoj MIJOŠEK)

Ove su godine 154 nezaposlene osobe s područja Istarske županije uključene u neki oblik obrazovanja (stručno osposobljavanje ili prekvalifikaciju), koji financira Hrvatski zavod za zapošljavanje. Pulski Područni ured HZZ-a za to je izdvojio oko dva i pol milijuna kuna i kažu da se isplati - da se 60 posto tako obučenih radnika zaposli. Pokazala je to lanjska analiza, ali treba dodati da je većinom riječ o sezonskom zapošljavanju pomoćnih radnika u turizmu i ugostiteljstvu. Proljetos obučenim vrtlarima, recimo, turistička tvrtka Valamar najavljuje i mogućnost zaposlenja u statusu stalnih sezonaca.

- Tijekom godine jedan do dva posto nezaposlenih uključimo u neki od obrazovnih programa, a vodimo se potrebama tržišta za pojedina zanimanja. Kandidati moraju proći psihološku obradu u našoj Službi za profesionalno usmjeravanje te liječnički pregled kod specijalista medicine rada prije nego s njima i obrazovnom ustanovom sklopimo ugovor.

Intencija je pomoći prvenstveno onima s dužim stažem na Zavodu za zapošljavanje, ali i svima ostalima da im se ojačaju kompetencije te da ih se učini konkurentnijima na tržištu rada.

Uključivanje u obrazovni ciklus nezaposlenima pomaže i na druge načine: ponovno ih potičemo na aktivno traženje posla, kroz izobrazbu šire mrežu kontakata, nerijetko ostaju raditi kod poslodavaca gdje su odrađivali praktični dio nastave i slično, kaže Tanja Lorencin Matić, rukovoditeljica Odjela posredovanja i pripreme za zapošljavanje pri pulskom Područnom uredu HZZ-a.

Mnogi sezonci, kaže naša sugovornica, shvatili su da će, unatoč radnom iskustvu, bez odgovarajućeg obrazovanja uvijek imati manju plaću od kolega s "papirom". Poslodavci sve više traže radnike koji su prošli stručnu izobrazbu, tako je i s vrtlarima koje posebno pred sezonu traže turističke tvrtke.

Nakon proljetos osposobljenih sedam vrtlara u Poreču i 11 u Puli, novih deset se upravo obučava u Rovinju.

U Puli se 14 polaznica osposobljava za posao njegovateljice starijih i nemoćnih osoba, a u Pazinu njih deset pohađa program za voditelja poljoprivredno-turističkog imanja, što se pokazalo kao pun pogodak u središnjoj Istri gdje je agroturizam najzastupljeniji.

Uoči ovoljetne sezone osposobljeno je 11 sobarica u Poreču, deset pomoćnih kuhara u Labinu i deset picajola u Puli. Osam mlađih kuhara upravo se specijalizira za vegetarijansku kuhinju.

U rujnu je devet KV kuhara završilo prekvalifikaciju u Puli, a upravo traje šestomjesečna prekvalifikacija pet KV zidara. (Duška PALIBRK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter