HZMO: Prosječna mirovina raste za 11 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Temeljem redovitog usklađivanja s kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih plaća, aktualna vrijednost mirovine od 1. siječnja povećana je za 0,46 posto, tako da će prosječna mirovina porasti za 11 kuna, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Pomnoži li se iznos prosječne mirovine za siječanj od 2421,84 kune s 0,46 posto, povećanje mirovine za ožujak iznosi oko 11 kuna, a bit će isplaćena u travnju zajedno s razlikom za siječanj i veljaču.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje od 1. siječnja kalendarske godine, određena je u visini razlike između stope godišnjeg rasta mirovina određene prema rotirajućem omjeru stope indeksa potrošačkih cijena i bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnoj godini u odnosu na godinu koja joj prethodi i stope usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine utvrđene šest mjeseci prije toga dana.

Na sjednici Upravnog vijeća HZMO-a na kojoj je donesena odluka o novoj aktualnoj vrijednosti mirovine za novog predsjednika Vijeća izabran je Marinko Papuga, pomoćnik ministrice rada i mirovinskoga sustava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter