HZMO poziva buduce umirovljenike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je danas osobe koje su radile u inozemstvu, a u sljedecih pet godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, da u podrucnim službama tog zavoda, po mjestu prebivališta, podnesu zahtjev za utvrdivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu kako bi im se omogucilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu.

Staž potvrden od inozemnog nositelja osiguranja u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju zavod pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, priopcio je danas HZMO.

Takoder se pozivaju buduci umirovljenici da šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu (koji se može podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja) obavijeste zavod o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te da pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu.

Obavijest se dostavlja mjerodavnoj podrucnoj službi HZMO-a gdje je osoba koja podnosi zahtjev bila posljednji put osigurana, a ako je od posljednjeg osiguranja proteklo više od 12 mjeseci, po mjestu prebivališta. Ako je prebivalište podnositelja zahtjeva u inozemstvu, mjerodavna je podrucna služba na cijem je podrucju bilo posljednje osiguranje, objašnjavaju u HZMO-u.

Preko "Korisnickih stranica" na internetskoj stranici HZMO-a www.mirovinsko.hr, nakon pribavljanja odgovarajucega korisnickog imena i lozinke, takoder se, uz uvid u osobne podatke, može poslati i zahtjev za informativni izracun mirovine te popuniti i poslati obavijest za pretkompletiranje podataka.

Uz popunjenu obavijest potrebno je priložiti radnu knjižicu ili ovjereni preslik radne knjižice, izjavu i dokaze o stažu osiguranja ostvarenom u inozemstvu ako je osiguranik radio u inozemstvu te druge dokaze o stažu koji nije potpuno utvrden ili upisan u radnu knjižicu.

Tiskanice zahtjeva za utvrdivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu i obavijesti o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te uvjeti za mirovinu i kontakt-telefoni dostupni su na internetskoj stranici ili u podrucnim službama i ispostavama HZMO-a.


Podijeli: Facebook Twiter