HZMO isplatio 27 tisuća mirovina manje zbog OIB-a

Prosječna starosna mirovina ostvarena lani bila skromnih 2.427 kuna (M. ANGELINI)
Prosječna starosna mirovina ostvarena lani bila skromnih 2.427 kuna (M. ANGELINI)

Promjene zakonske regulative od 1.siječnja, a posebno najava penaliziranja ranijih mirovina ipak nisu nagnale veći broj zaposlenika da uplove u umirovljeničke vode. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u zemlji je danas 1.190. 815 umirovljenika, što je manje nego prije godinu dana, u siječnju 2013., kada ih je bilo 1.217.692.

Štoviše, broj umirovljenika kojima se uplaćuje mirovina bio je još manji, jer njih 26.932 nije dostavilo osobni identifikacijski broj (OIB), bez kojeg isplata nije moguća. U Hrvatskoj zbog manjka tog podatka nije isplaćeno 1.058 mirovina, dok ih na inozemne adrese nije otišlo 25. 874.

Riječ je o umirovljenicima koji uglavnom žive u zemljama bivše Jugoslavije, te u Njemačkoj. Primatelja hrvatskih mirovina koji nisu poslali OIB, a žive u Njemačkoj, ima oko sedam tisuća, u Bosni i Hercegovini ih je šest tisuća, a isto broj se nalazi u Republici Srbiji. Ostalih oko šest tisuća nalazi se u drugim, uglavnom europskim zemljama.

U Hrvatskoj stranci umirovljenika, gdje su upoznati s tim problemom, kažu da se, po njihovim informacijama, "smanjuje broj umirovljenika koji imaju problem s OIB-om. Svakim danom ih je manje, tako da će brojka od 25 tisuća uskoro smanjiti. Mnogi umirovljenici tek su sada primijetili da im mirovine ne stižu. Najviše ih je u Njemačkoj, gdje stalno žive, a iz Hrvatske dobivaju male mirovine za nekoliko godina radnog staža što su ga ovdje ostvarili", objašnjava Jurica Galešić, glasnogovornik HSU-a.

Statistika pokazuje kako se tijekom prošle godine u mirovinu odlazilo s 34 godine mirovinskog staža, te kako je prosječna starosna mirovina ostvarena lani bila skromnih 2.427 kuna. U 2013. u starosnu se imovinu odlazilo s 62 godine života.

Pogleda li se ukupna statistička slika hrvatskih umirovljenika, vidjet će se kako 3.479 kuna iznosi prosječna starosna mirovina za zaposlenike koji su odradili četrdeset ili više godina mirovinskog staža. Usporedba s prosječnom neto plaćom (koja je u studenom 2013. iznosila 5.643 kune), pokazuje kako je prosječna neto mirovina manja od dvije trećine plaće, odnosno iznosi 61,75 posto prosječne plaće.

Za takvu mirovinu, osiguranici državnog mirovinskog fonda radili su u prosjeku trideset godina, a danas imaju u prosjeku 69 godina života. Najveći broj umirovljenika koristi starosne mirovine (497.459), uživatelja prijevremenih mirovina je 146.706, dok se u invalidskoj mirovini nalazi 305.008 osoba. Obiteljsku mirovinu koristi 241.642 građana. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter