HZJZ: Rizik od zika virusa u Hrvatskoj vrlo nizak

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Iako je u Europi dosad zabilježeno nekoliko uvezenih slučajeva zika virusa iz država zahvaćenim epidemijom, a tigrasti komarac, koji se smatra prijenosnikom, obitava i u Europi, rizik od širenja infekcije Europom i Hrvatskom vrlo je nizak, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Tigrasti komarac (Aedes albopictus) unatrag nekoliko godina udomaćio se u mnogim dijelovima Europe, prvenstveno oko Sredozemlja, što znači da ga ima i u Hrvatskoj, no njegovu razmnožavanju trenutno ne pogoduje zimsko doba i nepovoljni klimatski uvjeti, navodi HZJZ.

Svima koji planiraju put u područja gdje vlada epidemija zika virusne infekcije preporuča se da se dobro informiraju prije konačne odluke o putu, naročito ako se radi o trudnicama, ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s poremećajem imunološkog sustava ili drugim težim kroničnim bolestima.

Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, a ako to nije moguće važno je tijekom cijelog boravka strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca, upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica te boraviti u klimatiziranim prostorima.

U 80 posto slučajeva osobe zaražene virusom zika nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima simptome i to obično povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka/crvene oči) i glavobolju.

Bolest obično traje dva do sedam dana i u pravilu prolazi bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za smanjenje bolova, sniženje temperature odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip.

Trudnice koje su boravile u rizičnom području trebaju po povratku spomenuti svoje putovanje ginekologu radi odgovarajućeg daljnjeg praćenja trudnoće. Svaki putnik koji unutar tri tjedna po povratku iz rizičnih mjesta razvije simptome treba kontaktirati svog liječnika te provoditi mjere zaštite od uboda komaraca kod kuće ili u bolnici (zaštitne mreže za krevete, prozore i vrata). Također, davatelji krvi iz predostrožnosti ne smiju darovati krv 14 dana nakon povratka iz rizičnog područja.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je grupiranje neuroloških poremećaja i malformacija novorođenčadi povezanih sa zika virusnom infekcijom koje se bilježi posljednjih nekoliko mjeseci na području Južne i Srednje Amerika proglasila javnozdravstvenim događajem od međunarodnog značaja, što znači da se ne radi samo o riziku za područja gdje je trenutno rasprostranjena epidemija, već i za druge dijelove svijeta, pa može zahtijevati međunarodno koordinirani odgovor.

Iako još nije pouzdano utvrđena uzročna veza, sve je više indicija da je virus povezan s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća, poput spontanih pobačaja, prijevremenih porođaja ili pojave prirođenih malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene zika virusom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter