HŽ ukida vezu Buzet - Pula vikendom i praznikom

(Neven LAZAREVIĆ)
(Neven LAZAREVIĆ)

Tek što je bilo dogovoreno da se uspostavi stalna željeznička veza između Istra i Slovenije, a time i Europske unije, preko Divače i Buzeta, došlo je do novog zapleta, zbog čega je dr. Josip Orbanić, profesor na mariborskom Sveučilištu i najbolji istarski poznavatelj željezničkog prometa, uputio otvoreno pismo županu Valteru Flegi i Klubu IDS-a u Saboru. Orbanić je naime saznao da su Hrvatske željeznice odlučile da vlak od Buzeta prema Puli neće voziti subotom, nedjeljom i praznikom.

Za njega takvo rješenje nema smisla, a za to su brojni razlozi. Naime, željeznička veza vikendom i praznicima najzanimljivija je za izletnička i turistička putovanja te posjete prijatelja. Zbog toga nema nikakve logike da vlakovi Slovenskih željeznica voze do Buzeta, a da potom nemaju vezu sa Pulom. Neposredna veza s Ljubljanom samo radnim danom neće donijeti dovoljno koristi jer će se njome moći služiti samo oni koji u Sloveniju putuju poslovno.

Orbanić piše da je za putnike najbolje da ne moraju stalno provjeravati kada vlak vozi ili ne vozi. To je glavni razlog da se putnici ne odlučuju za željeznički prijevoz ako nisu sigurni što ih čeka na putu.

Orbanić ističe da će Hrvatske željeznice možda nešto uštedjeti ako vlak koji dan ne vozi, ali to nisu veliki efekti prema šteti koja će zbog toga nastati.

Orbanić je stoga zatražio brzu intervenciju Istarske županije. Novi vozni red, u koji će biti uvrštena i linija od Pule do Ljubljane, stupa na snagu 15. prosinca pa će se onda objaviti i njen raspored. Podsjetio je da su željezničku vezu do Pule do Ljubljane i obratno u neposrednom razgovoru dogovorili ministri prometa Hrvatske i Slovenije na inicijativu Društva za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter