HŽ-ovci krali gorivo i prodavali ga jeftinije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje pet zaposlenika Hrvatskih željeznica uhiceno je zbog sumnje da su sudjelovali u kradi goriva koje su naknadno preprodavali po znatno nižim cijenama. Sumnje u krade goriva, o cemu su poznavatelji prilika u HŽ-u brujali, dobile su tako još jedan policijsko-tužiteljski epilog.

- Možemo potvrditi da je nekoliko naših djelatnika u Varaždinu uhiceno, no s detaljima ne smijemo izlaziti u javnost buduci da je istraga još uvijek u tijeku, izjavila je glasnogovornica HŽ-a Mihaela Tomurad Sušac.

Tako su za sada dostupne tek neslužbene informacije prema kojima je rijec o ilegalnom biznisu koji traje vec nekoliko godina. Uhiceno je nekoliko zaposlenika Odjela za vucu i održavanje vlakova. Oni su svoja radna mjesta iskorištavali i iz lokomotiva izvlacili naftu te je u kanistrima iznosili iz kruga servisa. Radilo se o svakodnevnim slucajevima, zbog cega su manjkovi goriva bili primijeceni.

No, kradljivci su nadležne zavaravali pricama o curenju goriva iz cisterni ili samih vlakova pokušavajuci tako zataškati zloporabe. Sumnja se da su tako ukradenu naftu odnosili kuci te ju na razlicite nacine koristili ili preprodavali zainteresiranim kupcima koji su pak bili zadovoljni što su jeftinije mogli doci do potrebnog goriva.

Iz Policijske uprave varaždinske takoder je kratko potvrdeno da je još u ponedjeljak zapocelo kriminalisticko istraživanje u lokalnoj podružnici Hrvatskih željeznica, no detalji za sada nisu obznanjeni. Nagada se da su HŽ-ovci u Varaždinu dnevno krali i do 700 litara nafte.

Lani u prosincu tadašnji celnici HŽ-a izjavili su da na kradama goriva ta tvrtka gubi i do milijun kuna te su najavili žestoki obracun sa svim zaposlenicima koji na taj nacin zloupotrebljavaju položaj. (A. RAIC-KNEŽEVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter