HŽ kriv za smrt strojovode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HŽ Infrastruktura odgovorna je za tešku nesrecu u usjeku ispred tunela Kupjak koja se dogodila 7. travnja i u kojoj je poginuo strojovoda dok je njegov pomocnik teško ozlijeden.

Odgovornost HŽ Infrastrukture utvrdilo je HŽ-ovo istražno povjerenstvo. Iako je svoje mišljenje Povjerenstvo donijelo još 5. svibnja, dva dana prije zakonskog roka završetka interne istrage, o nalazu je javnost informirana tek u petak i to nakon upita Novog lista upucenog HŽ-u.

Utvrdujuci da je za tešku nesrecu kod tunela Kupjak odgovorna Infrastruktura, povjerenstvo napominje »da se u tome objektu (starome 138 godina), koji nije pokazivao znakove nestabilnosti, u velikoj mjeri odstupalo od sigurnosnih standarda po kojima se u današnje vrijeme grade obložni zidovi«.

Prema priopcenju HŽ-a što ga potpisuje Branimir Jerneic, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, prema Pravilniku o izvanrednim dogadajima Infrastruktura kao zainteresiran subjekt koji je sudjelovao u istrazi, ukoliko nije suglasna sa istražnim izvješcem, ima pravo žalbe na izvješce.

Uprava HŽ Infrastrukture je zatražila ocitovanje na zakljucke Istražnog povjerenstva od strane Gradevinskih poslova održavanja i Razvoja i gradenja u roku od 15 dana, navodi se u priopcenju.

»Uprava HŽ Infrastrukture ima namjeru ponuditi odštetu obitelji poginulog kolege, te snositi troškove lijecenja ozlijedenog kolege«, stoji u priopcenju HŽ Infrastrukture. (G. GALIC/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter