HŽ ima sluha samo za Metis

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako u Hrvatskim željeznicama (HŽ) tvrde da rade u interesu lokalne i šire društvene zajednice, ono što se trenutno dogada s industrijskim kolosijekom u Šijani teško bismo mogli tako okarakterizirati.

Naime, HŽ vec duže vrijeme pokušava osigurati tvrtki Metis prikljucenje na industrijski kolosijek na nacin da pet katastarskih cestica, koje cine tek manji dio (oko 150 metara od otprilike dva kilometra) industrijskog kolosijeka, bude svrstano u željeznicku infrastrukturu, odnosno granice infrastrukturnog pojasa.

Problem je, medutim, što tih pet spornih cestica još uvijek nije u državnom, vec u društvenom vlasništvu i oko njih se vodi sudski spor. Naime, tvrtka Jadran-metal godinama pokušava dokazati da je dio industrijskog kolosijeka, na koji se želi prikljuciti i Metis, dio njihove tehnološke cjeline i da bi trebao uci u njihov temeljni kapital.

Edi Pavletic, direktor i vecinski vlasnik Jadran-metala, kaže da je HFP-u još prije šest godina podnio elaborat o zemljištu na kojem se nalazi pruga, a koji smatra tehnološkom cjelinom Jadran-metala, no odgovor do danas nije dobio.

Svjestan je, kaže, da je prema Zakonu o željeznici željeznicka infrastruktura javno dobro, no pita se zašto u ovom slucaju HŽ želi proglasiti javnim dobrom svega 150 metara pruge, odnosno onaj dio koji je potreban Metisu da se spoji na kolosijek.

Metis je prije nekoliko godina, prema Pavleticevim navodima, vec pokušao zapoceti gradevinske radove ne bi li izgradio svoj spojni kolosijek, no u tome ih je sprijecio Jadran-metal. Pritom su ih prijavili policiji za ometanje posjeda, te gradevinskoj inspekciji. Na koncu je, kaže Pavletic, Opcinski sud u Puli presudio u korist Jadran-metala, odnosno utvrdio da je Metis svojim gradevinskim radovima ometao posjed.

Da je Metis ocito imao sve potrebne dozvole za gradnju spojnog kolosijeka, ocito je iz odgovora HŽ-a, koji im je to, prema svemu sudeci, i omogucio, bez obzira na to što su bili svjesni da nemaju ingerenciju nad spornim zemljištem. (B. ŽIŽOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter