Hvidra zaprijetila novim prosvjedima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnjem prosvjedu više stotina članova Hvidre na Markovu trgu u Zagrebu zatraženo je da Vlada povuče prijedlog smanjenja mirovina hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) većih od 5.000 kuna, inače će organizirati prosvjede u cijeloj zemlji.

- Ne trebamo biti dva puta oštećeni u saniranju krize i osam puta zakinuti zbog nečije bahatosti i nesposobnosti, poručio je predsjednik Hvidre Josip Đakić s prosvjeda protiv prijedloga izmjena Zakona o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, po kojem će biti smanjene i mirovine HRVI-ja, branitelja i članova njihovih obitelji.

Upitao se zašto su HRVI diskriminirani u odnosu na stopostotne invalide Domovinskog rata i djecu poginulih branitelja, na koje se smanjenje mirovina ne odnosi. "Valjda zato što još možemo hodati na jednoj nozi", rekao je Đakić.

Osudivši najave smanjenja prava HRVI-ja, Đakić je poručio da će Hvidra "demokratskim načinom učiniti sve da spriječi daljnju devastaciju hrvatske države i branitelja".

Ustvrdio je da su HRVI protiv ćirilice i 10-postotnog smanjenja braniteljskih mirovina, ali i svih ugroza nacionalnih interesa, kao što su bijeda, neimaština i rasprodaja.

Više puta je kritizirao sadašnju vlast zbog nesposobnosti da pokrene gospodarstvo upitavši se "zašto sebi nisu smanjili plaće za 10 posto". Skup su podržali umirovljeni general Marinko Krešić, kao i bivši zapovjednik Specijalne policije Željko Sačić, predsjednik Udruge gardijskih brigada Ilija Vučemilović i predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm.

Oni su pozivali branitelje na jedinstvo i iznijeli niz kritika na rad aktualne vlasti koja, po njihovu mišljenju, ne radi dobro hrvatskoj državi i narodu te je protiv hrvatskih branitelja.

Skup je prošao mirno, a na prosvjedu je sudjelovalo nekoliko stotina članova Hvidre i hrvatskih branitelja iz raznih dijelova zemlje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter