HVIDRA: Pirotehnicar pocinio samoubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pirotehnicar Ivan Doncevic sinoc je pocinio samoubojstvo u svojoj kuci u mjestu Haganj kraj Vrbovca, izvijestio je danas predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba Mirko Ljubicic, apeliravši na odgovorne da zaustave tragediju pirotehnicara, mahom hrvatskih branitelja, koji štrajkaju do postizanja dogovora o potpisivanju novog kolektivnog ugovora.

"Jedan kolega je izvršio suicid i to je prva žrtva, a preko 60 pirotehnicara do sada je poginulo u razminiranju. Pozivamo svu hrvatsku javnost da te njihove nemilosrdne gazde natjeraju da život ucine bolji svima, a ne samo njima", izjavio je Ljubicic za Hinu.

Izvijestio je da je 51-godišnji Ivan Doncevic, pirotehnicar koji je sa svojim kolegama nedavno stupio u štrajk jer s Hrvatskom udrugom poslodavaca - Udrugom za humanitarno razminiranje ne mogu postici dogovor o potpisivanju novog kolektivnog ugovora, sinoc pocinio samoubojstvo u svojoj kuci.

Istaknuo je da je, zajedno s 30-oricom pirotehnicara, Doncevic donedavno spavao u prostorijama zagrebacke HVIDR-e koja pirotehnicarima daje punu potporu u borbi za svoja prava i dostojanstvo.

Ljubicic je u današnjem priopcenju u ime Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba izrazio iskrenu sucut obitelji poginulog pirotehnicara, oca dvoje djece, "koji je nažalost izgubio nadu i snagu te je u ocaju sam sebi oduzeo život".

"Žalosni smo što je suicid branitelja uzeo još jednu žrtvu i što hrvatski branitelji ne vide nadu u život dostojan covjeka u ovom društvu za koje su žrtvovali svoje najbolje godine i zdravlje te što su preživjeli na ratištima da bi si sami danas oduzimali život jer im je cak i nada uskracena" istaknuo je.

Naglasio je kako Hrvatski sindikat za humanitarno razminiranje, iako duboko potresen gubitkom prijatelja i suborca, nastavlja štrajk i borbu za dostojan život od svoga rada, te da im zagrebacka HVIDR-a u tome daje punu potporu. "Apeliramo na sve odgovorne da zustave tragediju hrvatskih branitelja radnika", zakljucio je Ljubicic u priopcenju.

Hini je izjavio i kako vecina od oko 300 pirotehnicara u štrajku prima tek "minimalac", te da su na zagrebackom Trgu dr. Franje Tudmana razvili šator kako bi hrvatsku javnost upozorili na svoje probleme.

"To su mahom hrvatski branitelji i HVIDR-a im daje apsolutnu potporu u štrajku, a apeliramo na Vladu da sve ucini kako bi ti ljudi dobili pošten kolektivni ugovor", porucio je.

Inace, više od sto pirotehnicara u štrajku danas su u zagrebackom Centru za transfuzijsku medicinu darovali krv, a glavni povjerenik Sindikata humanitarnog razminiranja Stjepan Tadic tom je prilikom izjavio kako su pirotehnicari tim cinom htjeli uciniti nešto korisno i za opce dobro. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter