Hvataju vjetar i valove na Kamenjaku

Veća jedra na zahtijevaju jak vjetar
Veća jedra na zahtijevaju jak vjetar

Uvala Školjić na Kamenjaku je, nakon lanjskog, premijernog izdanja, i ove godine ugostila sportsku manifestaciju "Catch me if you can" (Uhvati me ako možeš), čiji naziv najbolje označava o čemu se radi - o ekstremnim sportovima u moru i na kopnu.

Okupilo se osamdesetak natjecatelja iz cijelog svijeta, koji se od srijede do nedjelje nadmeću u windsurfingu, kiteboardingu i skateboardu.

Natjecanja u windsurfingu obuhvaćaju obični i freestyle windsurfing, techno 293 disciplinu, koja se održava prvi put u Hrvatskoj, te kitesurfing. Iako je danas vjetar bio slab, natjecanje se ipak održalo, i to ono u Techno 293 disciplini.

- Techno 293 zahtijeva velika jedra i za to nije potreban jak vjetar kao za freestyle. U freestyleu su, međutim, manja jedra pa je potreban jači vjetar da natjecatelji mogu izvoditi trikove. Kite surferi imaju dasku i u rukama drže zmaja zakačenog špagama pa je potreban dobar vjetar da ih povuče. Na takvom natjecanju se gleda brzina, tko će prvi stići na cilj, objašnjava Lenka Milivojević Ivanovski, predsjednica udruge Bura, organizatora manifestacije.

Na kitesurfing utrku Rip curl "Catch me if you can", koja se odvija od otoka Finere do Levana, mogu doći i windsurferi, a mogu se natjecati i amateri, dodaje.

Skateri, pak, na rampi postavljenoj u šatoru u uvali Školjić izvode trikove i boduju ih suci. Među surferima je vrlo uspješan jedan domaći freestyler, desetogodišnji Tvrtko Ljutić iz Zagreba, koji je u četvrtak u svojoj kategoriji bio prvi te je dobio pohvalu za izvođenje trikova.

Na ovogodišnja natjecanja, osim iz Hrvatske, stigli su natjecatelji iz Slovenije, Italije, Austrije, Belgije, Rusije, Nizozemske te sa karipskog otoka Arube.

- Premantura i Medulin imaju dosta windsurf škola koje po ljeti dobro odrađuju posao, ali to trebaju i drugdje prepoznati lokalne zajednice kao što je tu prepoznala Općina Medulin. Istra je sama po sebi prelijepa i ima mnogo potencijala za razvoj takvih sportova, rekla je Milivojević Ivanovski. Uz Općinu, sponzori ove manifestacije su i Javna ustanova Kamenjak te medulinska Turistička zajednica.

U subotu u 11 sati na rasporedu je Rip curl "Catch me if you can" kite i windsurf natjecanje oko otoka, IFCA freestyle europsko prvenstvo te hrvatsko otvoreno prvenstvo Techno 293. U 16 sati počinje skateboard natjecanje u dvije kategorije. Večernji party slijedi u 20 sati. Natjecanja u istim disciplinama nastavljaju se i u nedjelju u 11 sati. (P. LUKEŽ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter