Hvala vam za slobodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecanom akademijom pod nazivom "Brigadi na dar" i prigodnom izložbom u Pazinu je obilježena 20. obljetnica ustroja 154. brigade HV. Prije susreta pripadnika 154. brigade u Spomen domu Sjedinjenja i slobode, položen je vijenac uz središnji križ na gradskom groblju, a župnik Mladen Matika održao je misu zadušnicu za sve poginule branitelje i žrtve Domovinskog rata.

Milorad Alic, jedan od njenih zapovjednika, podsjetio je kako su ovdje u Pazinu, kada je 1991. veliki dio teritorija RH vec bio zahvacen plamenom ratnog vihora, napravljeni prvi koraci ratnog puta 154. brigade HV i njene pravne slijednice, 154. domobranske pukovnije.

Brigada je u presudnom trenutku za RH svojim djelovanjem u srcu Hrvatske na lickoj bojišnici doprinijela našoj konacnoj pobjedi u Domovinskoj ratu, receno je na svecanoj akademiji. Brigadni general Nikola Škunca, izaslanik predsjednika republike RH dr. Ive Josipovica naglasio je da je u hrvatskom narodu od davnina tinjao plamen samostalnosti, no prije 20-ak godina hrvatsko bice osjetilo je trenutak treba krenuti u bitku za samostalnost.

U znak zahvalnosti svim pripadnicima 154. brigade danas ulica u bivšoj vojarni ulicu s ponosom nosi ime 154. brigade HV. U toj su ulici i prostorije Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine. U proteklih 20 godina Hrvatska je napravila veliki iskorak, stekla je samostalnost, postala clanica medunarodne zajednice, NATO saveza, a pred ulaskom je u Europsku uniju. Svega toga ne bi bilo da nije bilo hrvatskih branitelja, poruceno je s akademije.

Ovom je oprilikom otvorena izložba o ratnom putu 154. brigade koju su postavili Livio Lanca, Marija Ivetic, David Ivic i Josip Šiklic.

U zabavnom dijelu programa održanom u velikoj dvorani Spomen doma sudjelovali su Helene Šipraka, Folklorno društvo Pazin, Tamburaši iz Heki, Folklorno društvo Kumpanija Kosirici iz Tinjana, vokalna skupina Romanca iz Buja, porecke harmonikašice Karla Sorcic i Romina Legovic, Mješoviti zbor Roženice, Goran Griff Kauzlaric, i Klapa Sveto Juraj Hrvatske ratne mornarice. Za kraj su svi sudionici programa i publika zapjevali "Croatio , iz duše te ljubim".


Podijeli: Facebook Twiter