"Hvala Gradu što je doprinio mom moždanom udaru"

Umjetnička aktivističko-literarna akcija "Građanin Sefer" (N. LAZAREVIĆ)
Umjetnička aktivističko-literarna akcija "Građanin Sefer" (N. LAZAREVIĆ)

U prisustvu brojnih istaknutih pisaca, glumaca i novinara, od Ante Tomića, Rade Šerbedžije do feralovaca Borisa Dežulovića i Predraga Lucića, sinoć je u pulskoj Galeriji Cvajner u sklopu Sajma knjiga upriličena umjetnička, aktivističko-literarna akcija "Građanin Sefer".

Bio je to čin solidariziranja s Puljaninom Irfanom Seferom koji, kako je izjavila pokretačica akcije novinarka i spisateljica Slađana Bukovac, svakodnevno izložen smrtnoj pogibelji jer živi u 15 kvadrata kuće s narušenom statikom, usprkos tome što je riječ o kulturnom spomeniku. Riječ je, naime, o najstarijoj kući u Puli, sagrađenoj 1270. godine, a nalazi se u samom središtu Pule u Maksimijanovoj ulici (bivšoj Ribarskoj), i koja za vrijeme sajma knjiga nosi naziv Stripovske ulice. Prolaznici na oštećenoj fasadi ove kuće mogu iščitati i njen neslužbeni naziv "Kuća strave i užasa".

Najstarija kuća u gradu prepuštena je sustavnom propadanju već 20 godina, koliko traje Seferova borba, a jučerašnji događaj bio je istodobno čin poticanja gradskih pulskih vlasti da ovom ratnom vojnom invalidu hitno i cjelovito riješe problem.

Dok je Sefer bio na ratištu tijekom Domovinskog rata nadležni su prvo oštetili fasadu, utvrđujući na kamenju godište kuće, a zatim je uslijedila rekonstrukcija Maksimijanove ulice koja je narušila statiku zgrade. Usput, jedina je to zgrada koja nije spojena na kanalizacijski sustav.

- On nije beskućnik. On je nešto gore od beskućnika. On je čovjek koji ima smještaj koji je po njega životno opasan, rekla je uoči početka akcije Slađana Bukovac, a zatim okupljenima pročitala svoju literarno-dokumentarnu priču o ovom slučaju.

Nakon toga, u dirljivom istupu, okupljenima se obratio sam Irfan Sefer, mnogima natjeravši suze na oči.

- Osjećam se kao pusti otok u srcu ove predivne Pule. Gledam ovu divnu rasvjetu, kuglu. Prošle godine su je platiti dva milijuna kuna, a za vratiti meni fasadu, koju su oni skinuli, treba im samo 30 tisuća kuna. Nemaju. Kažu da ja to moram platiti. A svaki dan tamo prolaze učenici… Dosta loše spavam. Računao sam; svaki moj dan proveden u Domovinskom ratu koštao je, vjerovali ili ne, sedam lipa i 72 podlipice. Pa kad je to tako, kad mi je tako jeftin život, nije u redu da očekujem da Grad nađe 30 tisuća kuna i stavi fasadu. Od 2009. čekam prijem kod gradonačelnika, osobe koja je 2012. javno rekla da će u godinu dana zbrinuti sve ratne vojne invalide, ima ih samo 63 u Puli. A mene ne želi ni primiti. Zašto, ne znam. Na njemu je da odgovori, ako želi. Gradu se samo mogu zahvaliti što je doprinio mom moždanom udaru i dijabetesu. Nastavit ću pa dokad izdržim, rekao je Sefer, ispraćen dugim pljeskom.

Akciji su se svojim autorskim crtežima (kuće ili Sefera) pridružili akteri Stripovske ulice - jaka ilustratorska i strip imena feralovac Alem Ćurin, Marko Kociper, Benjamin Flao, Miron Milić, Boris Stanić, Miha Perne, Aleksandar Zolotić i Vibor Juhas. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter