HUS traži povlačenje otkaza stjuardesama

NL
NL

Hrvatska udruga sindikata (HUS) traži povlačenje otkaza za 42 stjuardese Croatia Airlinesa, a od premijera Zorana Milanovića zahtijeva da se odredi spram odluke uprave tog avioprijevoznika o otkazima radnicama koje su od 29. travnja do 1. svibnja otvorile bolovanje.

Ta je odluka po mišljenju sindikata donesena po naputku ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića i grubi je udar na socijalni dijalog te temeljna ljudska i radnička prava. To tim više što je uslijedila nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, koje je pokušalo okupiti predstavnike radnika, poslodavca i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te eventualne prijepore riješiti dijalogom, upozorava HUS.

Navodi da se ministar Hajdaš Dončić, kao i članovi uprave CA, nije odazvao na sastanak, čime se, smatra sindikat, očitovala opredjeljenost uprave i njoj nadređene politike za socijalni dijalog i poštivanje procedure.

HUS optužuje Hajdaš Dončića da sa sindikatima razgovara samo posredstvom medija, pa smatra da ne treba čuditi što je odluka o otkazima donesena u njegovu resoru, ali kako čudi da se u izvršnoj vlasti nije našao nitko tko bi u ime zakona, zdravog razuma i civilizacijskih tekovina obuzdao ministrovu nepromišljenu reakciju, pogotovo ima li se u vidu izglednu mogućnost da će otkazi biti poništeni na sudu.

Optužbe za eventualne manipulacije bolovanjima sindikat s gnušanjem odbija, jer ih, kako kaže, nitko nigdje nije utvrdio.

Stoga poziva premijera Milanovića da se smjesta odredi prema odluci uprave Croatia Airlinesa donesenoj nedvojbeno u dosluhu s resornim ministrom.

Uprava Croatia Airlinesa pokrenula je proceduru za davanje otkaza 42-ama stjuardesama i stjuardima koji su otvorili bolovanje od 29. travnja do 1. svibnja, jer smatra da je riječ o nezakonitoj organiziranoj i prikrivenoj industrijskoj akciji.

Glasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić rekao je Hini da je Uprava u srijedu obavijestila Radničko vijeće o namjeri davanja redovitog otkaza zbog skrivljenog ponašanja sudionicima nezakonitog štrajka.

Uprava tvrdi da je masovni odlazaka na bolovanje ukupno 48 zaposlenih organizirana i prikrivena akcija kojom je nanesena šteta kompaniji. Prije te akcije, prosjek bolovanja kabinskog osoblja bio je šest osoba dnevno.

Hrvatski avioprijevoznik zbog te je akcije pretrpio štetu od 200.000 kuna i morao otkazati 20 letova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter