HUS odustaje od referenduma o referendumu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska udruga sindikata (HUS) odustaje od prikupljanja potpisa za raspisivanje "referenduma o referendumu" zbog nezainteresiranosti vecine ostalih sindikata, izvijestio je dopredsjednik HUS-a Zdenko Mucnjak.

Akcija kojom se htjelo prikupiti potpise za promjenu uvjeta za raspisivanje referenduma stoga se nece održati, kako je bilo planirano, tijekom ovogodišnjeg obilježavanja 1. svibnja - Praznika rada.

Iako smatra da je dostupnost referenduma gradanima jedan od politickih prioriteta Hrvatske, Vijece HUS-a odlucilo je da više nece sudjelovati u toj akciji jer trenutne okolnosti umanjuju izglede za njen uspjeh, pojasnio je Mucnjak na konferenciji za novinare.

Zbog takve je odluke predsjednik HUS-a Ozren Matijaševic najavio ostavku, no Vijece je zakljucilo da nema razloga za ostavkom, pogotovo jer smatra da je Matijaševic dosad dobro radio svoj posao. Vjerujemo da ce Matijaševic izdržati na mjestu predsjednika do Izbornog sabora HUS-a koji bi se trebao održati u lipnju iduce godine, rekao je Mucnjak.

Odluka HUS-a neugodno je iznenadila Maticu hrvatskih sindikata, koja je zajedno s njim trebala prikupljati potpise, tako da je celnik Matice Vilim Ribic najavio da zbog novonastale situacije odgadaju akciju. Ne odustajemo od borbe za ublažavanje uvjeta za raspisivanje referenduma, ali odgadamo prikupljanje potpisa do trenutka dok uspijemo organizirati dovoljan broj volontera za uspješnu provedbu akcije, pri cemu cemo nastojati angažirati udruge gradana i civilnog društva, kazao je Ribic.

Pritom je pohvalio Matijaševicevu najavu ostavke kao "raritet na sindikalnoj sceni" jer je time pokazao da su mu važne ideje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter