HUS: Josipovićev istup neprimjeren

Ivo Josipović (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)
Ivo Josipović (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)

Hrvatska udruga sindikata (HUS) smatra da su jučerašnje izjave predsjednike Republike Ive Josipovića na predavanju o razvoju poduzetništva u Hrvatskoj na Institutu za inovacije krajnje neprimjerene te da je Josipović vodeći se vlastitim ambicijama i interesima, pokazao zavidan stupanj političke nonšalancije i neprincipijelnosti.

Josipovićev ton graniči s pravom malom inovacijom u njegovu naizgled odmjerenom diskursu, kaže se u današnjem priopćenju HUS-a.

HUS smatra da izjavama da je velika hrvatska boljka u kulturi kukanja te da je većina više spremnija kukati nego raditi i da se to mora promijeniti, Josipović jasno poručuje eventualno neopredijeljenim centrima moći u Hrvatskoj da je spreman podrediti se interesima onih koji bi ga željeli i ubuduće gledati na Pantovčaku.

- Ovom izjavom predsjednik pokazuje da upravo on radije kuka nego što se bavi konkretnim poslom. Sam ulazak u politiku uspješnog profesora i kompozitora na tragu je takvog ponašanja, a njegovi uopćeni prigodničarski istupi teško su spojivi s ovlastima koje mu Ustav daje, piše u priopćenju.

HUS se pita zašto Josipović usprkos ustavnoj ovlasti i HUS-ovu zahtjevu odbija zbog katastrofalnog stanja gospodarstva i tržišta rada sazvati sjednicu Vlade. Upozorava da ga je Ustav zadužio da brine o funkcioniranju i stabilnosti sustava, a ne da "soli pamet sirotinji na čijim jaslama se pravi pametan i odmjeren".

- Usprkos gospodarskom i socijalnom rasapu zemlje za čiju ilustraciju nisu više potrebni ni statistički pokazatelji, predsjednik se degutantnim izjavama dodvorava mogućim mecenama i planira novi mandat svaljujući i odgovornost i račun sa sebe i svoje klike na leđa sirotinje, smatraju u HUS-u te poručuju predsjedniku da "pusti prazne priče i uhvati se posla". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter