HURS: Reforma sustava otpremnina je zakonski tsunami

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević nazvao je danas prijedlog reforme sustava otpremnina "zakonskim tsunamijem" kojim Vlada, kaže, stvara privid da nešto radi dok se gospodarstvo raspada.

- Sve je izraženiji deficit, gase se radna mjesta u realnom sektoru, a Vlada se odlučuje za zakonske izmjene koje ni na koji način ne pomažu gospodarstvu, ustvrdio je Matijašević uoči okruglog stola na kojem je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predstavilo svoj prijedlog reforme sustava otpremnina u Hrvatskoj.

Novi sustav podrazumijevao bi osnivanje fonda radničkih otpremnina kao osiguranje u slučaju otkaza, ali i kao potencijalnu štednju kojom bi se radnik mogao koristiti nakon odlaska u mirovinu.

Matijašević smatra da je "cilj predložene reforme zabaviti socijalne partnere da bi se bavili sami sobom, dok se iza brijega valja diskontna rasprodaja svega što je u Hrvatskoj preostalo".

Nejasno mu je, kaže, zbog čega se mijenja postojeći sustav po kojemu, na temelju Zakona o radu, radnik može dobiti maksimalnu otpremninu od šest bruto plaća.

- Ako su sadašnje otpremnine problem za uručivanje otkaza, kako to da su deseci tisuća hrvatskih radnika dosad ostali bez posla, pita Matijašević.

Zajedno s Krešimirom Severom iz Nezavisnih hrvatskih sindikata prozvao je Ministarstvo rada da ne obavještava socijalne partnere o novim zakonskim rješenjima, o kojima oni informacije dobivaju isključivo iz medija.

- Od resornog ministarstva nismo dobili nikakav suvisli prijedlog novog sustava otpremnina na koji bismo se mogli očitovati, upozorio je Matijašević koji je današnji skup nazvao "prividom tzv. javne rasprave na ravnopravnoj osnovi kojom se stvara privid da Vlada nešto radi".

Sever je predloženi model ocijenio nedorađenim i upozorio na nemogućnost izravnog preslikavanja modela iz Austrije u kojoj je "puno stabilnije tržište rada i veće plaće".

Upozorio je da se namjerava onemogućiti dogovaranje većih otpremnina kroz kolektivne ugovore, što je, podsjeća, do sada bio slučaj.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić oštro je odbacio optužbe sindikalnih čelnika, nazvavši ih pokušajem "nepotrebnog podizanja političkih tenzija".

Poručio je da će se novi sustav otpremnina dogovarati i sa sindikatima i s poslodavcima, a postojeći model će se mijenjati samo ako se oko fonda otpremnina postigne konsenzus svih socijalnih partnera.

Poslodavci bi pritom trebali pristati na izdvajanje dijela sredstava u fond za otpremnine, a sindikati na to da otpremnine po novom modelu budu nešto manje.

- Poslodavci moraju nešto dati svojim radnicima i pružiti im veću sigurnost, rekao je Mrsić koji smatra da je došlo vrijeme da se i o tome raspravlja, a ne samo o snižavanju cijene rada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter