HURS protiv prodaje Croatia osiguranja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) smatra da osiguravajuće društvo Croatia osiguranje (CO) ne treba prodavati, jer je uspješna tvrtka s dugom tradicijom, posluje s dobiti i ima 30 postotni udjel na tržištu osiguranja, istaknuo je danas na konferenciji za novinare predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

Podsjetio je da je u ponedjeljak, 16. prosinca, posljednji dan za predaju obvezujućih ponuda i da Vlada ne odustaje od prodaje, iako su u protekle dvije godine od prvih najava prodaje u više navrata upozoravali na nepotrebnost prodaje kao i neovisni ekonomisti i parlamentarne stranke, posebno Hrvatski laburisti. Matijašević je poručio kako novac ne smije i ne može biti jedini kriterij prodaje.

Moguću prodaju Croatia osiguranja HURS će prihvatiti kao političku odluku izvršne vlasti od koje očekuje da, s obzirom na to da je tvrtka restrukturirana, ne bude otpuštanja radnika i da to bude utvrđeno u kupoprodajnom ugovoru. Također očekuju i da budući vlasnik CO mora nadograditi postojeću mrežu poslovnica društva i pridonijeti njegovom rastu i jačanju. Moguća odluka o privatizaciji ne smije imati nikakav utjecaj na razinu prava radnika CO definirana kolektivnim ugovorom s Granskim sindikatom zaposlenih u osiguranju, naglasio je Matijašević.

Predsjednik Granskog sindikata zaposlenih u osiguranju Miroslav Hrašćanec upozorio je da će novac dobiven prodajom Croatia osiguranja biti sramotno nizak u odnosu na stvarnu vrijednost, jer će se dobiti tek oko milijardu kuna. Naveo je da CO ima oko 2,7 milijardi kuna premije osiguranja, a u kriznim je godinama 2011. i 2012. ostvario dobit veću od 100 milijuna kuna. Samo zemljišta i građevinski objekti u vlasništvu CO-a koji služe za obavljanje djelatnosti su vrijedni više od 1,5 milijardi kuna. Osim toga, CO ima većinski udio u nizu tvrtaka kćeri među kojima su Croatia zdravstveno osiguranje, PBZ Croatia osiguranje mirovinsko društvo, Croatia - tehnički pregledi koje također ulaze u prodaju.

Prodajom svega toga dobit će se samo jednokratna uplata od milijardu kuna državi koja ima javni dug od 195 milijardi kuna i to je kao kap u moru, rekao je Hrašćanec. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter