HURS protiv prijedloga Zakona o radu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska udruga radnickih sindikata (HURS) protivi se novom prijedlogu Zakona o radu (ZOR) Ministarstva rada i mirovinskog sustava jer drži da nece pridonijeti rastu zapošljavanja.

HURS smatra da ce odredbe prijedloga ZOR-a o organizaciji radnoga vremena, gdje se poslodavcima omogucuje samostalno odlucivanje o radnom vremenu radnika u rasponu koji podrazumijeva vece izrabljivanje trenutno zaposlenih, pridonijeti novom porastu nezaposlenosti, kaže se u priopcenju sindikata.

Sindikalci podsjecaju da su u ocitovanju na radni materijal Ministarstva naveli poražavajucu brojku od 311 tisuca nezaposlenih, a danas, ni dva mjeseca nakon toga taj broj iznosi više od 356 tisuca. Bez dodatne fleksibilizacije radnoga vremena broj nezaposlenih porastao je za 45 tisuca, upozoravaju u HURS-u.

Takoder isticu kako se nikako ne mogu složiti s tretmanom prekovremenog rada. Predloženo ukidanje tjednog ogranicenja prekovremenog rada (mjesecno je ukinuto u prvoj fazi izmjena Zakona) i relativizacija godišnjeg ogranicenja posredstvom kolektivnih ugovora, cemu se protive svi sindikati, bilo bi razumljivo da je rijec o zemlji s manjkom radne snage, a ne viškom koji svakodnevno raste cetveroznamenkastim brojevima, smatraju u HURS-u.

Daljnje pogodovanje agencijskom radu, favoriziranje radnickih vijeca spram sindikata, brisanje odredbi o kolektivnim ugovorima praceno znacajnim slabljenjem i relativizacijom dosega kolektivnog pregovaranja, samo su neke od znacajki ovoga prijedloga koje ga, pored navedenih temeljnih problema, HURS-u se cine krajnje neprihvatljivim.

Pouceni iskustvima dosadašnjih ocitovanja na prijedloge aktualne Vlade, a posebno njezina Ministarstva rada i mirovinskog sustava, u HURS-u ne nalaze smisla i potrebe za detaljnijim ocitovanjem, buduci da sva argumentacija pada u vodu pred politickim oportunizmom predlagaca zakona, kaže se u priopcenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter