HURS: Josipović odlučno šuti o izmjenama ZOR-a

Ozren Matijašević (D. Matić/CROPIX)
Ozren Matijašević (D. Matić/CROPIX)

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) optužila je danas predsjednika Republike Ivu Josipovića da odlučno šuti o izostanku socijalnog dijaloga u proceduri izmjena Zakona o radu (ZOR), te ocijenila kako je žalosno što on tu nije "prepoznao oblik svoje odgovornosti".

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević time je nastavio prepirku čelnika sindikalnih središnjica s Josipovićem koja je počela jučer kada su sindikalni čelnici prozvali Josipovića da nije reagirao na "demontažu socijalnih prava" koju izmjenama ZOR-a žele provesti Vlada i Hrvatska udruga poslodavaca.

Josipović im je odgovorio da sindikati imaju svoje predstavnike u Vijeću za socijalnu pravdu Predsjednika RH, no od njih nikada nije došao zahtjev da se o izmjenama ZOR-a raspravlja u Vijeću, te da nikada nisu tražili da ga upoznaju sa svojim stavovima, niti su tražili njegovo mišljenje.

"Evo, ušli smo u fazu kada je Zakon pred usvajanjem, kada sindikati najavljuju i neki generalni štrajk, i evo sada su se sjetili da prozivaju zašto se nije napravilo ovo ili ono", poručio je Josipović.

HURS pak danas u priopćenju Josipoviću skreće pozornost da mu Ustav nalaže brigu za ujednačeno i djelotvorno funkcioniranje vlasti, te ga podsjeća da je u bezbroj navrata javno isticao zalaganje za kulturu dijaloga i pravednosti, te socijalnu pravdu.

"U nebrojenim primjerima pokazali ste da imate moć nametnuti dijalog kao rješenje, stoga nam je krajnje neprihvatljivo da u proceduri donošenja ZOR-a, kada je potpuno izostao socijalni dijalog na najvišoj državnoj razini, već duže vrijeme odlučno šutite", ističe HURS.

Žalosno je da u ovom sporu kao socijalno osjetljiv čovjek, što ste isticali u predizbornom programu, niste reagirali, a to pokušavate pravdati time da sindikati nisu od Vas tražili reakciju, što je dokaz da niste prepoznali oblik svoje odgovornosti, poručuje HURS Josipoviću. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter