HURS: Banke moraju ograničiti visinu kamate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije


Hrvatska udruga radničkih sindikata zatražila je danas da banke pod hitno ograniče visinu kamate i omogućiti dužnicima da najprije otplaćuju glavnicu u svjetlu činjenice da su dugovi građana eksplodirali tako da je samo u svibnju dug narastao za novu milijardu.

HURS apsolutno podržava prijedlog ministra financija Borisa Lalovca da se kamate moraju regulirati i ograničiti zakonom.

"Blokirani računi građana, obrtnika i poduzetnika, ovrhe od čak 59,6 milijardi kuna, jedan su od najvećih problema, a sada je voda došla do grla. Kamate su kod nas izrabljivačke, među najvišima u Europi i banke su građane dovele na prosjački štap", smatra predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

On drži da pod hitno treba omogućiti da dužnici, kada smognu novac, najprije smanjuju glavnicu, a ne zatezne kamate i troškove. Nedopustivo je da banke ne žele pristati na promjenu Zakona o kamatama jer država snosi ogroman teret dužničkog ropstva i banke bi se trebale odreći dijela profita. Tako će u konačnici postići jači ekonomski efekt – povećanje potrošnje i nova zapošljavanja, priopćio je HURS.

HURS od početka podržava i Zakon o stečaju potrošača koji se duže vrijeme priprema, a sada je pred finalizacijom, a pomogao bi da se dužnicima otpišu zatezne kamate i reprogramira dug. Onim najugroženijim građanima dug bi trebalo otpisati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter