Hurlimann opet nije svjedočio na suđenju Sanaderu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stefan Hurlimann, direktor švicarske tvrtke Xenoplast u vlasništvu USKOK-ovog krunskog svjedoka Roberta Ježića, ni danas nije svjedočio na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojega se tereti za ratno profiterstvo u slučaju Hypo te primanje mita od čelnika mađarske tvrtke MOL radi prepuštanja upravljačkih prava u Ini. 

Hurlimann je ranije obavijestio hrvatski sud da se nikada neće odazvati njegovu pozivu pa je trebao svjedočiti video vezom. No, tužiteljica Tamara Laptoš izvijestila je da je hrvatsko ministarstvo pravosuđa od švicarskih kolega dobilo odgovor kako je bilo premalo vremena da se svjedočenje organizira. Kazala je i da su u kontaktu sa Švicarcima te da će "učiniti sve" da Hurlimann svjedoči 26. listopada.

Dan ranije u sudnici zagrebačkog Županijskog suda ponovno bi trebao biti ispitan krunski svjedok Ježić. On je posvjedočio da je pet milijuna eura na računu njegove švicarske tvrtke zapravo bio MOL-ov mito bivšem premijeru koji je za uzvrat mađarskoj tvrtki trebao omogućiti preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji. 

Kada je prvi put odbio svjedočiti u postupku Hurlimann je sucu zagrebačkog Županijskog suda Ivanu Turudiću poručio kako smatra da ne može dati nikakav daljnji doprinos sudskom postupku protiv Sanadera te da ostaje kod iskaza iz istrage. U istrazi je, naime, potvrdio Ježićevu izjavu da je MOL preko Xenoplasta uplatio pet milijuna eura mita za Sanadera, što je navodno polovica dogovorenog iznosa za koji je Sanader, po optužnici, prepustio MOL-u upravljanje INA-om.

Obrana, pak, tvrdi da novac na Ježićevu računu nije mito, nego iznos koji mu je uplatila ruska tvrtka JUKOS za realizaciju projekta Družba Adria. Tvrdnje obrane na sudu je potvrdilo nekoliko svjedoka, među i kojima mađarski poduzetnik Imre Fazekas koji je, po navodima tužiteljstva, nastupao u ime MOL-a.

Fazekas je kazao da je novac pripadao ruskom tajkunu Mihaelu Gucerievu koji je tijekom svjedočenja optužio Ježića i Hurlimanna da su mu ukrali novac namijenjen projektu Družba Adria i izmislili priču o mitu kako mu ne bi morali vratiti novac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter