Hurlimann odbio svjedočiti na suđenju Sanaderu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stephan Hurlimann, direktor jedne od švicarskih tvrtki Roberta Ježića danas je treći put odbio svjedočiti na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu pa je pročitan njegov iskaz s ispitivanja u USKOK-u na kojem je rekao da je na račun Ježićeve tvrtke u Švicarskoj uplaćena provizija od pet milijuna eura, ali da ne zna zašto je novac uplaćen.

Hurlimann je prethodno dvaput odbio doći u Zagreb svjedočiti na suđenju Sanaderu zbog uzimanja deset milijuna eura mita od MOL-a u zamjenu za prepuštanje upravljačklih prava u Ini. Svjedok je danas trebao biti ispitan putem video linka, ali je jučer obavijestio zagrebački sud i švicarsko tužiteljstvo da je već dao iskaz u tom predmetu, da nema što dodati i da nije obvezan odazvati se sudskom pozivu.

Predstavnik švicarskog odvjetništva video vezom je potvrdio da nije moguće ispitati svjedoka koji ih je jučer navečer obavijestio da ne želi svjedočiti.

Hurlimannov iskaz pročitan je na traženje USKOK-a, ali uz protivljenje obrane koja je ustvrdila da svjedok namjerno izbjegava svjedočiti jer više ne želi govoriti neistinu i time se izvrgnuti kaznenom progonu. Čitanju iskaza obrana se usprotivila jer je svjedok ispitan bez njihove nazočnosti.

Sudac Ivan Turudić odlučio je ipak pročitati iskaz u kojem je Hurlimann, direktor tvrtke Xenoplast rekao da ga je prije dvije godine kontaktirao Imre Fazerkas. Prethodno mu je Ježić najavio da će ga kontaktirati jedna osoba zbog isplate provizije, ali mu, tvrdi, nije naveo zašto se isplaćuje provizija.

Svjedok je USKOK-u rekao i da je Fazerkas dolazio u ime MOL-a, da su potpisana dva ugovora o proviziji s dvije ciparske tvrtke u vrijednosti od deset milijuna eura, ali da je isplaćeno pet milijuna eura. Rekao je i da Xenoplast nije izvršio nikakve poslove za te tvrtke i da mu je dvije godine nakon što su ugovori zaključeni Ježić rekao da se ugovori raskidaju.

Sanader je prigovorio na istinitost iskaza, dok je jedan od njegovih branitelja Čedo Prodanović ustvrdio da uopće nije bilo zakonske osnove za čitanje i najavio da će sudu dostaviti dokumentaciju po kojoj je vidljivo da su Ježić i Hurlimann desetak dana nakon uplate izvršili dokapitalizaciju Diokija i Xenoplasta, što znači da novac nije bio namijenjen za podmićivanje Sanadera.

No, USKOK-ov krunski svjedok Ježić tvrdi da je pet milijuna eura na računu njegove tvrtke dio mita koji je MOL uplatio za Sanadera u zamjenu za preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini.

Na sudu je ponovno svjedočila bivša predsjednica Uprave Janafa Vesna Trnokop Tanta koja je rekla da je Fazerkas dolazio na pregovore o projektu Družba Adria s delegacijom transportnog dijela MOL-a, ali da je bio na nekim sastancima i kao predstavnik ruskog Jukosa, no ne vezano za Družbu Adriju. Objasnila je da su vlade za pregovore ovlastile transportne tvrtke pa, po njenom mišljenju, Fazerkas nije mogao biti predstavnik Jukosa jer to nije bila naftna kompanija.

Fazerkas je, pak, ranije svjedočio da je predstavljao Jukos i da je novac na Ježićevom računu bio namijenjen realizaciji projekta Družba Adrija, a ne da je riječ o MOL-ovom mitu.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebao svjedočiti član Uprave Ine Pal Zoltan Kara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter