HUP protiv PDV-a na dividendu, kao i na aute

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluka Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da od Ustavnog suda zatraži ocjenu toga je li ustavno naplaćivati porez na dividendu koja je isplaćena nakon 1. ožujka, ali iz zadržane dobiti ranijih godina nije pretjerano zabrinula Ministarstvo financija.

Iz ministarstva nema nikakve službene reakcije na to što poslodavci od Ustavnog suda žele dobiti mišljenje da se porez na dividendu ne može naplaćivati ako je ona isplaćena kad je zakon već bio na snazi, ali iz dobiti ostvarene, primjerice, 2009. godine.

Porez na dividendu od 12 posto vlasnici dionica i udjela u Hrvatskoj su počeli plaćati 1. ožujka i zakonom je propisano da će se naplaćivati i na zadržanu dobit iz prethodnih godina ako se ona pretvori u dividendu u ovoj godini. Prema mišljenju HUP-a time je  povrijeđen institut zabrane retroaktivnosti, koji je zajamčen Ustavom.

Naši izvori iz Ministarstva financija kažu da su razmišljali i o tome prije donošenja zakona, ali da je nakon konzultacija s ustavnim stručnjacima odlučeno da prepreka donošenju zakona nema jer bi on djelovao retroaktivno da se sada naplaćuje dividenda isplaćena ranijih godina, a da je zadržana dobit postala dividenda u trenutku kad su tako odlučile skupštine društva, odnosno kad je zakon već bio na snazi.

Zadržana dobit bila je sve ove godine samo - zadržana dobit, mogli su je investirati ili dalje držati u poduzeću umjesto da se zadužuju i ne bi platili ni kune poreza na nju. Ta je dobit postala tek sada dividenda i sad se na nju primjenjuju odredbe Zakona o porezu na dohodak po kojem se na isplatu dividende plaća porez od 12 posto.

"Poslodavci će se uvijek žaliti, najbolje bi bilo da oni ne plaćaju nikakav porez, da opteretimo samo građane. Pa još se nisu pomirili s time da nisu oslobođeni PDV-a na kupnju automobila i reprezentaciju", kaže naš sugovornik iz Ministarstva financija.

Ni u tom ministarstvu ni u HUP-u ne znaju koliko je država naplatila poreza na dividendu isplaćenu iz zadržane dobiti.

Ustavni stručnjak Robert Podolnjak kaže da bi za preciznu procjenu zahtjeva HUP-a trebalo vidjeti njihov podnesak Ustavnom sudu, ali da  je njegovo  načelno mišljenje kako se tu ne radi o retroaktivnosti.

- Zadržana dobit u društvu mogla se investirati ili i dalje zadržati, pa se na nju ne bi plaćao porez. U trenutku kad je ona postala dividenda, kad je odlučeno da će biti isplaćena i kad je isplaćena tada nastupa i porezna obveza i porez bi trebao biti plaćen, smatra Podolnjak. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter