Humanom gestom obilježili 25. godišnjicu postojanja

Pripadnici specijalne policije Bak - Istra donirali su krv (M. MIJOŠEK)
Pripadnici specijalne policije Bak - Istra donirali su krv (M. MIJOŠEK)

U povodu 25. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije Bak - Istra, tridesetak članova istoimene udruge u četvrtak se odazvalo prigodnoj akciji i dobrovoljno darivalo krv na Odjelu transfuziologije Opće bolnice Pula. Kako nam je rekao predsjednik udruge Mladen Blašković, ovakvu akciju već tradicionalno ostvaruju posljednjih desetak godina.

Povećane potrebe za krvi

- S darivanjem krvi započeli smo i ranije, još tijekom Domovinskog rata. U našoj je udruzi 230 aktivnih članova, od kojih je 50-ak dobrovoljnih davatelja koji to čine tijekom cijele godine. Naše članove potičemo da nam se u tome pridruže, osobito tijekom ljetne turističke sezone, kad su potrebe za dozama krvi povećane, kazao je Blašković.

Zahvalio je svima koji su se i ove godine odazvali i pozvao sve pripadnike Specijalne jedinice policije Bak - Istra, bez obzira jesu li članovi njihove udruge ili nisu, da im se ubuduće pridruže u toj humanoj gesti. Zahvalu je uputio i djelatnicima Odjela transfuziologije za lijepu suradnju.

Četvrt stoljeća od osnivanja Specijalne jedinice policije Bak - Istra bit će svečano obilježeno 27. srpnja u odmaralištu MUP-a u Valbandonu. Program započinje u 18 sati u tamošnjoj crkvi, gdje će se održati sveta misa. Uslijedit će svečano postrojavanje i zajedničko fotografiranje ispred spomenika Bak, a zatim je predviđeno druženje uz prigodni domjenak. Poziv je upućen članovima udruge, kao i svim pripadnicima ove jedinice.

Izgubili pet pripadnika

Blašković je rekao da su udrugu osnovali 2004. godine da bi svojim aktivnostima očuvali uspomenu na Domovinski rat i vrijednosti koje su iz njega proistekle te na značajnu ulogu i doprinos Specijalne jedinice policije Bak - Istra. Osim toga, na razne načine pomažu svojim članovima. Udruga okuplja bivše pripadnike Specijalne jedinice policije PU Istarske i djeluje na području Istarske županije.

Specijalna jedinica policije Bak - Istra osnovana je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je održano i prvo postrojavanje. Prvi su sastav činili policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula. Na čelu s prvim zapovjednikom Skenderom Hasimijem jedinica je odmah poslana na banijsko ratište. Sudjelovala je, zatim u svim vojno-redarstvenim akcijama za oslobođenje Hrvatske, doprinijela očuvanju mira u Istri te, nakon završetka rata, obavljala poslove razminiranja. Nakon Hasimija, zapovjednici su bili i Slavko Jereb i Božo Kirin. Tijekom Domovinskog rata jedinica je, nažalost, izgubila pet pripadnika, dok ih je petnaest ranjeno, a jedan je poginuo tijekom humanitarnog razminiravanja.

Pomaže spašavati živote

"Od prve godine se odazivam akciji. Svi smo mi pomagali i bili na usluzi građanima tijekom rata, pa to činimo i u miru. Darivanjem krvi je moguće pomoći, pa i spasiti nekome život. U tome želimo ljudima biti primjer i potaknuti ih da tim skromnim činom doprinesu boljem društvu", rekao je Dušanko Babić, jedan od članova udruge. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter